Wist u dat mensen die vaak online winkelen een hogere kans hebben om op de eerste hulp terecht te komen? Dat blijkt uit recent onderzoek van een zorgverzekeraar in Amerika die deze kennis heeft opgedaan door de eigen informatie van hun klanten te koppelen aan informatie die ze commercieel hebben ingekocht.
zorgverzekeraars doen er alles aan om de kosten binnen de perken te houden. Daarvoor analyseren ze de gegevens van hun patiënten en doen op basis daarvan voorspellingen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en ernstige ziektes en lange operaties zijn best prijzig. Maar gaan bigdata en gezondheidszorg wel samen?
Zorgverzekeraar UPMC (University of Pittsburgh Medical Center) gaat bij de analyse van hun gegevens zelfs nog een stapje verder. Ze hebben de data waar ze zelf over beschikken verrijkt met die van een grote marketing-analyse organisatie: Acxiom. Dat bedrijf verzamelt professioneel gegevens van mensen om die vervolgens te verkopen. En nu heeft UPMC gegevens van hun klanten, verkregen via Acxiom, gekoppeld aan hun eigen bestanden.
Een zorgverzekering is in de basis een socialistisch iets: we betalen samen de kosten en sommigen maken er meer gebruik van dan anderen. Als de zorgverzekeraar mensen ongevraagd in hokjes gaat indelen op basis van inkomen en consumentengedrag gaat het collectieve karakter van een verzekering verloren.
Bovendien blijft het riskant om voorspelleningen te doen op basis van gekoppelde datasets. Het is niet moeilijk om verbanden te leggen tussen zaken die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. En een verkeerde conclusie is snel getrokken. Wist u bijvoorbeeld dat het eten van ijsjes kan leiden tot moord? Om maar eens een voorbeeld te noemen.
via TROUW.