in , ,

Wat betekent de renteverlaging van de ECB in het dagelijks leven?

De ECB verlaagde vanmiddag de rente van 0,25% naar 0,15%, een daling van tien basispunten. De depositorente ging met dezelfde hoeveelheid omlaag, deze daalde van 0% naar -0,1%. Analisten hielden al rekening met een verlaging van de rente, omdat de euro relatief sterk blijft en de inflatie in de Eurozone steeds verder daalt. Maar wat voor effect kan deze kleine doch langverwachte rentestap teweeg brengen?

  • Lagere wisselkoers
  • Hogere aandelenkoersen
  • Lagere spaarrente
  • Lagere hypotheekrente
  • Stijging goudprijs
  • Minder pensioen
  • Duurdere benzine

Meer bij Marketupdate.

Banken moeten gespekt worden

De verliezers zijn dus de pensioenfondsen, de pensioenverzekeraars, de spaarders en het MKB. Die laatsten schreeuwen om kredieten die hun maar niet verleend worden, met als gevolg een golf aan faillissementen in de eurozone en nauwelijks enige economische groei. De enige winnaars zijn de banken die nu al bijna 6 jaar goedkoop geld kunnen lenen van de ECB, maar dat geld niet in de economie stoppen, terwijl dat goedkope geld daar toch eigenlijk voor bedoeld is.

Het feit dat de ECB al die jaren geen voorwaarden aan banken gesteld heeft, namelijk dat het geleende geld ten goede moet komen aan de kredietverlening aan bedrijven, en dat daar ook bewijzen van overlegd moeten worden is uiterst merkwaardig. Het lijkt er sterk op dat de lage rente de banken heeft moeten spekken, want dat goedkope geld is gebruikt voor de aankoop van staatsobligaties en investeringen in de opkomende markten.

Dat banken nu rente moeten gaan betalen wanneer zij geld tijdelijk bij de ECB stallen lijkt erger dan het is, maar doet het natuurlijk goed in de media en bij het publiek. ‘Banken krijgen ook straf.’ Op zich is dat natuurlijk een farce, omdat het voordeel van de lage rente ettelijke malen groter is dan de negatieve rente op kortlopende deposito’s bij de ECB.

Lage inflatie is nadelig voor banken, niet voor consumenten

De lage inflatie is een zegen voor de consument die zijn besteedbaar inkomen al jaren nauwelijks ziet toenemen. Wie vindt het niet prettig wanneer de boodschappenkar enkele tientjes goedkoper is dan vorige keren? Zelfs bankmensen zullen daar gelukkig van worden. Dat consumenten bij een lage inflatie of zelfs deflatie hun aankopen zullen uitstellen, waardoor de economie ernstig schade wordt toegebracht, is een sprookje dat door bankmensen en economen maar al te graag in leven wordt gehouden. (bron)

Photo by usagede


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ons kent ons: Capgemini vaakst betrokken bij te dure ICT-projecten van de overheid

ECB gaat los: 400 miljard euro voor huishoudens en mkb krediet