in , ,

Wat heeft 20 jaar euro ons opgeleverd?

Het is alweer twintig jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. Twaalf landen besloten in 1999 om hun monetaire soevereiniteit op te geven en in te ruilen voor een gemeenschappelijke munt.

Het idee was dat de euro meer stabiliteit en verdere economische integratie zou brengen. Dat zou een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de vrede en de welvaart op het continent. Heeft de euro deze beloftes waargemaakt?

EEN NIEUWE VALUTA

Na het uiteenvallen van het Bretton Woods systeem met vaste wisselkoersen zochten Europese landen naar een nieuwe vorm van monetaire stabiliteit. Het vertrouwen in de dollar was behoorlijk afgenomen, omdat de Amerikaanse regering structureel meer bleef uitgeven dan er binnenkwam. Na het loslaten van de koppeling aan goud zat er bijna geen rem meer op de schuldengroei en werd dit probleem alleen maar groter.

Europa wilde niet langer de tekorten van de financieren en besloot daarom een eigen munt te ontwikkelen. Dat idee bestond overigens al veel langer, maar de urgentie om die stap te zetten was er aanvankelijk nog niet. Voor sommige landen was de gemeenschappelijke munt een instrument om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. Anderen wilden een muntunie om te voorkomen dat Duitsland te dominant zou worden op het Europese continent.

Twintig jaar na de lancering van de euro kunnen we concluderen dat de munt een aantal beloftes heeft waargemaakt. Europa heeft de zwaarste crisis sinds de jaren dertig doorstaan, zonder dat dit ontaarde in een valutaoorlog of handelsoorlog. Solidariteit werd het uitgangspunt, ook al was dat geen populair verhaal in de ‘sterkere’ eurolanden.

Wisselkoers van de euro sinds introductie (Bron: Bloomberg)

SCHULDENCRISIS

Tijdens de Europese schuldencrisis werd Griekenland afgesloten van de kapitaalmarkt en werd ze aangewezen op een noodfonds, waar de belastingbetalers van de noordelijke eurolanden voor garant moesten staan. Toen ook andere grote eurolanden als en in de problemen kwamen besloot de in te grijpen, eerst door staatsobligaties van eurolanden min of meer te garanderen (LTRO) en later door schuldpapier in zijn geheel uit de markt te halen (QE).

Door het ingrijpen van de centrale bank werden de problemen in de muntunie niet verholpen, maar slechts onder het tapijt geveegd. Met het opkopen van staatsobligaties en het verlagen van de heeft de centrale bank tijd gekocht, kostbare tijd die ingezet moet worden om de muntunie sterker te maken.

De schuldencrisis heeft laten zien dat het project van de gemeenschappelijke munt nog lang niet voltooid is. Om effectief monetair beleid te kunnen voeren moeten Europese landen ook een degelijk fiscaal beleid voeren. Daarom werden al bij het begin van de muntunie afspraken gemaakt over het begrotingstekort en de staatsschuld, afspraken die helaas niet werden nageleefd.

De begrotingsregels zijn inmiddels wat strenger geworden, maar dat is geen garantie dat Europese landen zich eraan zullen houden. Italië probeerde de Europese regels te overtreden, terwijl de regering in Frankrijk het tekort volgend jaar tot boven het maximum van 3% laat oplopen.

Balanstotaal ECB sterk toegenomen door QE-programma

ECONOMISCH ÉN POLITIEK PROJECT

De gemeenschappelijke munt is niet alleen een economisch, maar ook een politiek project. De economische voordelen van de euro zijn voor de meeste mensen evident. Je kunt in verschillende landen met dezelfde munt betalen en bedrijven en investeerders ondervinden minder barrières en valutarisico als ze in het buitenland zaken willen doen.

De zwakheid van de euro zit vooral in het politieke aspect. Europese begrotingsregels en structurele hervormingen zijn noodzakelijk om de muntunie op lange termijn goed te laten functioneren, maar dat zijn geen thema’s waar je tijdens de veel stemmen mee zult winnen. Sterker nog, de laatste jaren winnen de eurosceptische partijen aan populariteit.

INTERNATIONALE ROL

De euro is twintig jaar na de introductie uitgegroeid tot de tweede belangrijkste valuta ter wereld. De munt wordt door steeds meer landen gezien als een bruikbaar alternatief voor de dollar. Het aantal landen dat de munt gebruikt is in de loop der jaren gegroeid van twaalf naar negentien. Daarnaast zijn er ook verschillende landen die hun eigen munt gekoppeld hebben aan de euro.

De euro wordt door haar omvang en reputatie als neutrale valuta inmiddels ook erkend als internationale handelsmunt. Iran rekent haar olie tegenwoordig af in euro’s, terwijl er ook uit Rusland geluiden komen om olie en gas in de Europese munt af te rekenen. De Europese Commissie wil de euro ook meer promoten als alternatief voor de dollar in internationale transacties. Dat is een veelbelovende ontwikkeling, die waarschijnlijk niet mogelijk was geweest als alle Europese landen aan hun eigen munt hadden vastgehouden.

Lees ook eens verder bij de bron: goudstandaard.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
EU=NWO=Bilderberg=NEVER !!!!!
2 jaren geleden

Dit is een aardig verhaal …. maar niet de waarheid en veel te soft geschreven. De EU is heel bewust opgezet door partijen achter de schermen met als doel een wereldregering op te zetten. Bewijs daarvoor is te vinden door te kijken wie er achter de schermen actief waren zoals topmensen die ook actief waren in de NAZI beweging en die documenten opstelden die vrijwel letterlijk konden worden overgenomen van de plannen van de NAZI’s. Ik praat over de bedrijven als Bayer, KruppThyssen en IGFarben. Dezelfde bedrijven die ook de topmensen van de Duitse regeringen leverden. Zoek maar na op internet. Het argument naar de burgers was veiligheid maar daar had het helemaal niets mee te maken, want het waren de banken en de elite die achter de schermen altijd de oorlogen begonnen. Ook WWI en WWII.

De gemeenschappelijke munt was alleen bedoeld om zoveel mogelijk een situatie te creeren waaruit het moeilijk terugkeren zou zijn. Verder zijn vanaf het begin de grote winsten naar de banken en multinationals gegaan. Vanaf het begin is het doel van de EU geweest om langzaam toe te werken naar een wereldregering met de naam de NIeuwe Wereld Orde en om stapje bij beetje meer bevoegdheden van de dan nog souvereine staten naar de EU te verschuiven …. zonder enige inspraak van de burgers.

De naam NWO staat voor een fascistische staat waar burgers niet meer zullen zijn dan slaven en waar de absolute macht ligt bij een zeer kleine groep. Het is pas recent dat Merkel en Macron openlijk toegeven dat dat is waar zij voor staan en zij zeggen openlijk dat landen moeten afzien van souvereine staten. Wat zij nu zeggen is de burgers nooit verteld en zij hebben nooit mogen stemmen over EU zaken. Referenda zijn bij herhaling ter zijde gelegd. Rat Rutte heeft nog nooit de waarheid gesproken en ik houd Rutte voor een landverrader.
De immigratie van grote aantallen immigranten uit Afrika heeft geen ander doel om de EU van binnen uit kapot te maken. En het heeft niets te maken met menselijkheid en zeker niet om de economie te versterken …. De ervaringen met moslims over de afgelopen 60 jaren zijn meer dan duidelijk.

Zie: https://www.youtube.com/watch?v=7Fg-8XC4JLo

Om te besluiten: de burgers zijn er helemaal niet op vooruit gegaan. Integendeel !!!
De Eu praat inmiddels zelfs een EU leger.
Sterker: de EU is de grootste bedreiging die de wereld ooit heeft gezien.

Daar gaan we weer: “De Russen” hebben Merkel en 865 andere politici gehacked

Anonymous: EU heeft een eigen desinformatie-afdeling