in , , ,

Wat is voldoende zorg bij zorgplicht volgens de Nederlandse Zorgautoriteit: ‘Dat mag een verzekeraar zelf bepalen’

Wat is zorgplicht?

Een verzekeraar moet ervoor zorgen dat zijn verzekerden of een vergoeding van zorg krijgen als zij daar recht op hebben. Omdat de meeste mensen een naturapolis hebben, betekent dit dat verzekeraars voldoende zorg moeten inkopen voor hun verzekerden.

Hoe de verzekeraar dat doet, en hoe hij de zorgplicht invult, mag de verzekeraar zelf bepalen.

Als een verzekeraar een niet contracteert, voldoet die dan nog aan de zorgplicht?

Verzekeraars zijn vrij om ziekenhuizen wel of niet te contracteren, daarmee schenden ze de zorgplicht niet. Wel moeten ze ervoor zorgen dat hun verzekerden op tijd de zorg krijgen waar ze recht op hebben.

Daarnaast moeten verzekeraars transparant zijn over welke zorgaanbieders zij wel en niet hebben gecontracteerd. Zo kan iemand die tóch naar het niet-gecontracteerde ziekenhuis wil, nog overstappen naar een andere verzekeraar die wel een contract heeft met de verzekeraar.

Wat verstaan jullie onder voldoende zorg?

Dat mag een verzekeraar zelf bepalen en hangt ook van de situatie van de af. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld kiezen om relatief weinig aanbieders te contracteren tegen een lage . Of besluiten om juist heel veel keuze in aanbieders te laten. Dit geeft consumenten de ruimte om de polis te kiezen die hun wensen past.

Voor sommige zorg, zoals spoedzorg, gelden wel vaste afspraken. Spoedzorg moet binnen 45 minuten bereikbaar zijn (de 45-minutennorm). Ook moet de zorg binnen een redelijke tijd worden geleverd.

 

De rest is te lezen via de website van NZa

 

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bizar: wel protesten bij sinterklaas maar niet tegen de bezuinigingen,zorg,naheffing,afbraakkabinet,zorgpremie,etc.

Geweldig, werken tot je dood: AOW-leeftijd gaat sneller omhoog