in ,

Wat weet/verzamelt de AIVD eigenlijk over jou? Zo kom je erachter

8674274277 1bf7023e41 AIVD

Onlangs beschreven we vier manieren waarop jij terecht kan komen in het door de regering beoogde sleepnet van de geheime diensten. Deze voorbeelden maken duidelijk dat de communicatie van onschuldige mensen straks massaal kan worden onderschept als de regering haar zin krijgt.

Gelukkig is het nog niet zover. Maar dat betekent niet dat de geheime diensten nu niets van je weten. Ben je benieuwd of de AIVD nu al informatie over je heeft verzameld? Maak dan gebruik van je inzagerecht. Hoe dit moet leggen we in deze blogpost uit.

Gebrek aan mankracht is het probleem, niet een gebrek aan data

De AIVD beschikt op dit moment al over een breed assortiment van bevoegdheden waarmee ze onder andere je telefoongesprekken en e-mails kunnen onderscheppen, je gebruikersgegevens kunnen opvragen bij providers of je computer kunnen hacken. Niet voor niets zei hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf, gisteren bij Nieuwsuur (vanaf minuut 7) dat de Nederlandse geheime diensten al over voldoende bevoegdheden (‘maatregelen’) beschikken om dreigingen in kaart te brengen.

Waar het vaak misgaat, is het gebrek aan interventievermogen. Oftewel een gebrek aan mankracht in de vorm van analisten, wijkagenten, maar ook leraren en jongerenwerkers. Zonder voldoende en kundige mensen heb je immers vrij weinig aan de verzamelde data. Het kabinet kan dus beter investeren in meer en betere mankracht, dan in een sleepnet om heel veel data van onschuldige burgers te verzamelen.

Inzageverzoek

Als je benieuwd bent wat de AIVD mogelijk nu al over je weet dan kan je een inzageverzoek indienen. Wat moet je hiervoor doen?

  • Stuur het verzoek tot inzage met een duidelijke verwijzing naar de periode waarover de informatie moet gaan. Er kan uitsluitend informatie worden verstrekt die ouder is dan 5 jaar. Je zal dus een periode moeten opnemen die meer dan vijf jaar terug ligt.
  • Voeg een kopie van je legitimatiebewijs bij je verzoek. Wij raden aan om je BSN-nummer weg te strepen en de kopie van je legitimatiebewijs te markeren met dwars door de foto de volgende tekst: “inzageverzoek persoonsgegevens AIVD datum“.
  • Stuur je verzoek per post naar het adres dat staat vermeld op de website van de AIVD.

De AIVD moet binnen drie maanden reageren.

Maar let op. De AIVD kan je inzageverzoek op een groot aantal gronden afwijzen. Inzageverzoeken die betrekking hebben op gegevens die van belang zijn voor lopend onderzoek, die zicht geven op geheime bronnen of betrekking hebben op andere personen, zullen bijvoorbeeld worden afgewezen. Bovendien hoeft de AIVD niet expliciet aan te geven wat de reden voor een afwijzing is.

Toch is het de moeite waard om een verzoek in te dienen. Zo werden in 2014 toch 46 van de 143 inzageverzoeken gehonoreerd.

Lees verder via Bron: Bits of Freedom

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15103266939 b5ec4c454f pension

Einddoel: 1 groot Europees pensioenfonds van voornamelijk Nederlands geld

bonn vliegveld migranten

EU en NAVO halen inmiddels wekelijks 10.000 economische migranten uit Afrika op