in , , ,

Wateroverlast van afgelopen jaren reden voor verlaging waterschapsbelasting? Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid?

Via nu.nl

Waterschapsbelasting betalen we verplicht en waarvoor dient het eigenlijk?

Bij Waternet valt te lezen :

U betaalt waterschapsbelasting voor goed beheer van al het oppervlaktewater. Dit noemen we ook wel het watersysteembeheer. Zonder goed beheer vervuilen rivieren, grachten, sloten en plassen. Ook zou ons land onder water kunnen lopen.

Het geld van de burger wordt blijkbaar gebruikt voor totaal andere zaken zoals:

  • Waterschappen hebben in de afgelopen jaren 166 miljoen euro gestoken in nieuwe hoofdkantoren, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. ‘Peperduur’, noemen vastgoeddeskundigen de projecten. Het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) concludeert dat de nieuwbouwkosten van vier waterschappen vergelijkbaar zijn met de prijzen voor kantoren aan de Amsterdamse Zuidas. En dat is een van de duurste kantorenlocaties van Nederland.(link)

  • Een ambtenaar die om onbekende reden moest vertrekken bij waterschap Stichtse Rijnlanden, heeft van de organisatie een regeling meegekregen waarin ze nog 10 jaar wordt doorbetaald.
    Het waterschap wilt niet zeggen waarom de riante regeling werd getroffen. De constructie kan in totaal een miljoen euro kosten.
    Het waterschap ontkent geruchten over een liefdesaffaire tussen de ontslagen vrouw en directeur Meuleman, zegt woordvoerder Bulthuis.
    Waarom de vrouw vertrok, wil het waterschap niet kwijt. Directeur Meuleman en dijkgraaf Patrick Poelmann hullen zich ook in stilzwijgen. De personeelschef vertrok na een dienstverband van 8 jaar in 2008. Er werd een contract gesloten waarin stond dat haar salaris van ruim 6000 euro per maand 10 jaar doorbetaald zou worden, met behoud van vakantietoeslag, pensioenregeling en reiskosten.
  • Waterschap Aa en Maas mag een subsidie van ongeveer drie miljoen aan Heineken geven. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in antwoord op Kamervragen van D66.(link)

En zo valt het lijstje flink aan te vullen, zoek zelf even met google zou ik zeggen.

Verder hanteren ze bij de waterschappen een ons kent ons beleid :

Nadat er al lekken waren ontdekt in het stemsysteem van de Waterschappen en de plannen voor verkiezingen via internet in de ijskast werden gezet, blijkt nu ook het analoge stemsysteem voor de Waterschapsverkiezingen niet waterdicht.

De Waterschappen willen voor de verkiezingen in november van dit jaar gebruikmaken van unieke codes op de papieren stembiljetten. Deze codes zouden zijn gekoppeld aan de naam en het adres van de kiezer, waarmee het voor de Waterschappen mogelijk is om het stemgeheim van de kiezer te schenden. Dit stelt de stichting ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ in een dinsdag aan de Waterschappen gezonden brief.

In de brief vraagt de stichting de Waterschappen om af te zien van de voorgenomen manier om de stemmen te tellen. Naar verwachting van de stichting zullen de Waterschappen hier geen gehoor aan geven, wat in dat geval aanleiding zal zijn voor een kort geding. Omdat de stichting niet tegen alle 26 Waterschappen tegelijk kan procederen, wordt het Hoogheemraadschap van Rijnland als eerste aangepakt. Als de rechter de vordering toewijst, kunnen mogelijk ook de andere Waterschappen mogelijk snel een dagvaarding op de mat verwachten.

“Het kan niet zo zijn dat de Waterschappen een verkiezing zonder fatsoenlijk gewaarborgd stemgeheim organiseren”, aldus Rop Gonggrijp, oprichter van ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’. “Als de rechter het met ons eens is, moeten de aanstaande Waterschapsverkiezingen heel anders georganiseerd worden dan de Waterschappen nu van plan zijn.”(link)

Dan hebben we nog de bijbaantjes machine

Neem CDA’er Holterman gelukkig heeft hij het wel gesnapt na wat ophef:

CDA-raadslid Holterman uit Almelo heeft toch besloten zijn raadslidmaatschap neer te leggen. Hij vindt nu ook dat zijn functie als lid bij het Waterschap Vechtstromen niet goed te combineren is met zijn raadslidmaatschap.

Holterman kwam onder vuur te liggen omdat de VVD en de vertegenwoordiging namens bedrijven in het Algemeen Bestuur van het waterschap ‘de dubbele pet’ van CDA-er Holterman ongepast en ongewenst vonden. (link)

Tarieven stijging gaat blijkbaar ook willekeurig naar gelang wat er nodig is om vreemde projecten te financieren en is vele malen hoger dan dat de inflatie is:

  • Ook in 2012 stijgen de waterschapslasten van Delfland (regio Den Haag, Delft, Vlaardingen en Schiedam) weer met gemiddeld bijna 10%, en ook voor 2013 is al een stijging met bijna 10% voorzien. Delfland heeft door de klimaatverandering met heviger buien die lokaal voor natte voeten zorgden rond de eeuwwisseling, flink moeten investeren in vergroting van gemalen, verbreding van kanalen en de aanleg van waterbergingen om veel water tijdelijk op te vangen. En er is een grote waterzuivering gebouwd langs de A4 bij Rijswijk.(link)
  • Burgers en bedrijven in het oosten van Brabant, waaronder in de hele regio Helmond, gaan in 2013 definitief fors meer waterschapsbelasting betalen. Het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas heeft in ruime meerderheid vrijdagmiddag de begroting voor 2013 goedgekeurd. De tarieven zullen komend jaar aanzienlijk stijgen, in sommige categorieën zelfs 33 procent, om ze kostendekkend te maken. Het algemeen bestuur van Aa en Maas stemde er ‘met pijn in de buik’ mee in.(link)

Wat heeft het waterschap met varkensmest te maken?

Mest wordt steeds meer een waardevol product waaruit energie en allerlei grondstoffen kunnen worden gehaald. De waterschappen in Nederland zijn de pioniers in deze nieuwe ontwikkeling en zoeken samenwerking om op de terreinen van de waterzuiveringsinstallaties energie- en grondstoffabrieken te bouwen. In Tilburg en Mierlo werkt waterschap De Dommel en ZLTO al samen aan deze toekomst. Met de nieuwe wetgeving van staatssecretaris Bleker om een gedeelte van het mestoverschot op een varkensbedrijf verplicht te verwerken, komt er behoefte aan meer verwerkingscapaciteit. De varkenshouderij moet dus nieuwe vergisters bouwen om de mest te verwerken, maar het grootste probleem is het vinden van een geschikte locatie. De varkenssector kan echter hulp krijgen uit onverwachte hoek: de waterschappen.(link)

Kortom met waterschapsbelasting houden we in nederland niet de voeten droog maar gaat het op aan vastgoed, torenhoge ontslagvergoedingen, salarissen, projecten die niets met water te maken hebben.

Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid?

Het stopt niet vanzelf! De waterschappen moeten snel aan het werk gaan waarvoor de burger verplicht betaald en veel meer openheid.
Stoppen met vastgoed en vreemde projecten, salarissen aan banden leggen zo ook de ontslagvergoedingen.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5885239500 7d6089e8b7 GGZ1

Gezondheidszorg anno 2014 : ‘Minder psychologische hulp partner kankerpatiënt’

5639793241 44c8bc7f64 gepensioneerden1

Nieuwe belastingplannen drama voor gepensioneerden