Als het aan NOS-directeur Jan de Jong ligt, wordt het kijk- en luistergeld zo snel als mogelijk is terug. De Jong deed deze uitspraak in het Radio 1-programma De perstribune van Omroep MAX.
Het is niet de eerste keer dat Jan de Jong voor de herinvoering van het kijk- en luistergeld pleit. Ook NPO-baas Henk Hagoort deed in 2010 soortgelijke uitspraken. In 2001 werd het kijk- en luistergeld vervangen voor een stelsel waarbij bijdrage voor de publieke omroep centraal via de inkomstenbelasting werd geregeld. Van de inkomsten die bij het ministerie van Financiën binnenkomt, bepaalt het kabinet hoeveel geld er jaarlijks naar de publieke omroep gaat.
KABINET VERDIENT AAN NPO
De opbrengsten van de belastinginning voor het bekijken en beluisteren van de publieke omroep zijn hoger dan de jaarlijkse afdracht aan de publieke omroep. Door diverse bezuinigingen krijgt de NPO de helft van het bedrag dat de Nederlander verplicht voor de publieke omroep in de schatkist stort. Naast het financiële aspect is onafhankelijkheid van de publieke omroep voor NOS-directeur Jan de Jong belangrijk. “Onafhankelijke financiering zoals in duitsland en engeland waar je kijk- en luistergeld hebt – zoals we ook tot in 2001 in nederland hadden – is belangrijk. Dat is een veel zuiverdere vorm van financiering want dan bepaald Hilversum wat voor programma's je uitzendt en niet den haag”, aldus De Jong op Radio 1.
via Totaal TV
Photo by brizzle born and bred