in ,

We komen weer tot besef: Forse daling gebruik van ADHD-medicijn Ritalin

lechenie-narkomanii / Pixabay

Het aantal minderjarigen dat ADHD-medicatie zoals Ritalin gebruikt, is vorig jaar fors afgenomen. Het gaat om medicijnen waar de werkzame stof methylfenidaat in zit. Al sinds 2015 neemt het gebruik van dat middel af, maar vorig jaar nog eens extra.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen die NOS Stories heeft opgevraagd.

In 2014 gebruikten bijna 100.000 minderjarigen medicatie met methylfenidaat, in 2018 nog 78.000. Dat past in het beeld dat de psychiatrische wereld voorzichtiger is geworden met de diagnose ADHD en het voorschrijven van medicatie.

Mensen met ADHD hebben vooral last van hyperactiviteit, impulsiviteit en problemen met aandacht. Daarvoor kun je in therapie gaan, en aanvullend medicijnen slikken. Medicatie met de werkzame stof methylfenidaat wordt het meest gebruikt. Het aantal recepten voor dit medicijn, voor jongeren onder de 18, verviervoudigde tussen 2003 en 2013.

Maar daarna begon het dus af te nemen. In 2018 ging het wat harder en daalde het aantal met 7,8 procent. Anderhalf keer zo veel mensen stopten ten opzichte van 2017.

Artsen en psychiaters zijn terughoudender geworden met het voorschrijven van medicatie bij lichte en milde ADHD. Bijvoorbeeld omdat er nog maar weinig bekend is over de langetermijneffecten ervan, laat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) weten.

Bron en lees het gehele artikel : nos.nl

Lees verder bij de bron: Forse daling in gebruik van ADHD-medicijn Ritalin –


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

En ja hoor, daar gaan we weer: Korting pensioenen komt snel in zicht

Ook weer bedrog, die kleinere overheid: Regeldruk onder Rutte met ruim 11% toegenomen