in

We zijn alweer voor miljoenen belazerd: Einde aan ‘liegende gasmeter’

Nederlandse huishoudens hebben de laatste 10 jaar 600 à 700 miljoen te veel betaald aan energiebelasting op hun gasrekening.

Ook hebben energiebedrijven honderden miljoenen euro’s onterechte winst gemaakt met gas dat niet werd geleverd, maar wel is betaald. Jaarlijks kost dat een doorsnee huishouden ongeveer 40 euro.

Correctie gasmeter

Daar komt vanaf 1 januari een eind aan wanneer de gasmeters worden gecorrigeerd voor temperatuur en hoogte. Door de warmte in huis zet het gas uit en registreert de gasmeter te veel kubieke meters. Daarnaast betalen circa 250.000 huishoudens nog eens extra omdat zij in een flat of hooggelegen gebied wonen.

De aanpassing is mede te danken aan de 83-jarige gepensioneerde Haagse ingenieur Jan Bakker, die – ook namens de Consumentenbond – al 7 jaar vecht tegen de ‘liegende gasmeter’.

Netbeheerders

De netbeheerders, verenigd in Netbeheer , hebben zich jarenlang tot in hoogste instantie verzet tegen verandering van de regels door de Autoriteit Consument en Markt. De netbeheerders verwachten dat energiebedrijven hun tarieven aanpassen nu ze minder gas in rekening mogen brengen. Eneco heeft dat bevestigd.

Netbeheer Nederland ontkent dat er jarenlang onterechte winsten zijn gemaakt. Volgens de branche-organisatie zou op de rekening die huishoudens krijgen al een korting worden toegepast. Een besluit wanneer die korting is ingevoerd, kan Netbeheer Nederland niet tonen.

De woordvoerster van minister Dijsselboem (Financiën, ) zegt dat er ‘geen sprake van is dat in het verleden te veel of te weinig energiebelasting is betaald.’ Niettemin onderzoekt het ministerie het effect van de nieuwe regels op de belastinginkomsten.

Lees verder via eunmask.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Opvallend: Opnieuw is een Maleisisch vliegtuig vermist, vluchtnummer QZ8501

Dus banken stop ermee: Hackers noemen vingerafdrukscanners ‘beveiligingsplacebo’