in , ,

Weer een storing bij Rabobank – om bang van te worden

4121818178 16e19467fa digitaal1

Banken, zoals de Rabobank, hebben zelf kwetsbare computersystemen maar eisen dat u compleet veilig bent! Kortom digitaal betalen is levensgevaarlijk en compleet mislukt. Terug naar cash z.s.m.


 

Rabobank lag gisteren bijna de hele dag plat door een storing. Het was een van de grootste storingen ooit: internetbankieren, iDeal, pinnen, zelfs het bedrijfsnetwerk werkte niet meer. Een reconstructie: hoe het IT-monster voor steeds meer problemen zorgt.

Gisteren: de shitstorm blijft uit

De reacties op de storing bij Rabobank gisteren waren opvallend mild. De shitstorm op sociale media bleef dit keer uit. Belangenorganisaties als Consumentenbond en Detailhandel Nederland, de branchevereniging voor winkeliers en detaillisten, lieten niets van zich horen. Ook politici roerden zich niet.

Ruim een jaar geleden nog gebeurde het tegenovergestelde, toen ING getroffen werd door een storing. In april 2013 joeg die bank klanten de schrik om het lijf toen door een computerfout (spaar)rekeningen plots verkeerde saldi toonden. Internetbankieren was een dag lang niet mogelijk.

Detailhandel Nederland sprak over “dramatische gevolgen” voor winkeliers.

Misschien heeft Rabo nu het geluk dat veel mensen op vakantie zijn. Misschien beginnen mensen langzaam te wennen aan het feit dat storingen bij banken aan de orde van de dag zijn. Misschien hadden ze ook iets anders aan hun hoofd, op een dag van rouw wegens de ramp met vlucht MH17.

Een van de grootste storingen ooit

Het gebrek aan consternatie staat in scherp contrast met de omvang van de storing. Want het ging hier om “een van de grootste storingen” ooit, volgens een woordvoerder van Rabo. Een dag lang konden klanten, zowel in Nederland als in het buitenland, vrijwel geen bankzaken meer doen. Filialen waren onbereikbaar doordat het vastetelefoonnet was uitgevallen. Uitzendbureaus waarschuwden dat salarissen later zouden worden uitbetaald.

Bij pinautomaten konden klanten maar een beperkt bedrag opnemen, omdat de systemen zodanig in de war waren dat ze niet konden controleren of een klant voldoende geld op zijn rekening had staan. Rabo heeft 7,5 miljoen rekeninghouders.

Ook intern lag Rabo volledig op haar gat. Werknemers konden niet bij hun mailbox en programma’s waarmee ze werken. Ze moesten communiceren met smartphones, via een ander (3G) netwerk. Een fors productiviteitsverlies voor Rabo.

En nu zijn er weer problemen bij Rabo. Klanten kunnen door een nieuwe storing niet via internet bij hun geld. De kritiek op sociale media wordt feller. Mensen beginnen de storingen twee dagen achter elkaar hinderlijk te vinden. Maar trending topic is Rabobank nog steeds niet.

Kwetsbare computersystemen van banken

De storingen tonen opnieuw hoe kwetsbaar de computersystemen van banken zijn. Banken in Nederland hebben, meer dan in het buitenland, ingezet op nagenoeg volledige automatisering, van hypotheekadviezen tot het openen van rekeningen. Dit omdat de klant steeds meer zou aandringen op elektronisch bankieren – én omdat het een handige manier is om kosten te besparen, je kunt dan personeel ontslaan.

In feite zijn banken grote supercomputers. Maar die totale automatisering heeft een keerzijde: “De complexiteit is zo groot geworden dat er een hoge kans op fouten is”, aldus Tom Sanders van allestoringen.nl, een site die onder meer bankenstoringen bijhoudt. “Er is laag op laag op laag gezet. Daar krijg je geen goed gevoel van.”

Pogingen van de banken om de lappendeken van systemen beter te laten werken, bereiken volgens hem het tegenovergestelde. Met iedere reparatie zou er ergens anders weer een nieuw probleem ontstaan.

“Het is alsof je een groot gat in je band probeert te dichten door er het ene na het andere plakkertje op te plakken. Uiteindelijk is dan het gat gedicht ja, maar dan heb je wel een enorme bobbel in je band.”

De Rabobank erkent dat de systemen gevoelig zijn. Het feit dat één software-update de hele bank platlegde, onderstreept dat, erkent de woordvoerder. Rabo doet er “alles aan” om het aantal storingen naar beneden te krijgen, aldus de woordvoerder.

Lees verder via NRC Q.

Photo by remco0808 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6309941378 b0a365ce28 bank euro1

De hardnekkige subsidieverslaving van megabanken

3439408776 fd2fb3c5af oorlog1

Nederland stuurt aan op wereldoorlog