Tijdens de coronacrisis heeft de overheid op basis van berichten op social media een omgevingsbeeld opgesteld, maar daarbij zijn personen niet gevolgd, schrijven ministers Bruins Slot, Kuipers en Yesilgoz in antwoord op Kamervragen van Wybren van Haga.
Volgens de bewindslieden heeft de overheid ook geen trollen ingezet om kritische burgers in diskrediet te brengen.
De omgevingsbeelden zijn niets meer dan ‘een hedendaagse vorm van de klassieke knipselkrant’, zeggen de ministers. “Iedereen die nog denkt dat het een onschuldig knipselkrantje van de overheid is, mag zich echt even gaan inlezen,” reageert columnist Marianne Zwagerman, die eerder sprak van ‘Stasi-praktijken’.
Ze wijst erop dat het allemaal draait om ‘Behavioural Dynamics Methodology’.
In vrijgegeven Wob-documenten valt daarover te lezen:
“BDM is – oneerbiedig gezegd – een moderne en geüpdatet versie van wat vroeger psyops (psychologische operaties, red.) werden genoemd.
Het baseert zich op inlichtingen over de doelgroep, analyse van die inlichtingen en vervolgens gericht beïnvloeden van de opvattingen en houding van de doelgroep.
Alleen al uit die omschrijving zal bij de meeste mensen argwaan ontstaan, zeker als het wordt toegepast buiten de context van een militaire operatie met duidelijk mandaat, rechtsgrond, enzovoorts.”
De slide toont het al. #BDM betreft een moderne updated versie van #PSYOPS en gaat bijzonder ver:
5/n pic.twitter.com/BkcCymOKMz
— Wouter Aukema (@waukema) March 14, 2022
Hulpmiddel bij oorlogsvoering
Psychologische oorlogvoering is het uitvoeren van acties om de vijand te ondermijnen zonder dat fysiek geweld gebruikt wordt. Het doel kan zijn het bang maken van de vijand zodat deze niet meer terugvecht.
De Nederlandse krijgsmacht kocht de methode om het gedrag van burgers te onderzoeken en beïnvloeden van de Britse ….