in ,

Weg met contant geld: Ombudsman onderzoekt het verplicht pinnen bij gemeenten

7185872047 c0d9758821 cash geld

De Nationale ombudsman is een onderzoek gestart naar het verplicht betalen via pinpas bij gemeenten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het betalen voor identiteitsbewijs, rijbewijs of parkeervergunning. Burgers worden nu opgeroepen om hun ervaringen via de website van de ombudsman te delen.

Aanleiding voor de oproep en het onderzoek is een klacht van een burger die bij zijn gemeente alleen via pin kon betalen, zo laat woordvoerster Erna van Eerden tegenover Security.NL weten. De ombudsman had de klacht direct bij de gemeente in kwestie kunnen neerleggen, maar er is bewust gekozen om het breder te trekken, aldus Van Eerden.

“Omdat er sprake van een trend is.” Ze wijst naar de opkomende digitale dienstverlening, maar ook het betalen met pin. “Je ziet het bij de parkeerautomaten, je ziet het eigenlijk overal.”

Lees verder via Security.NL.

Ook interessant:

Doordat steeds meer winkels geen contant geld accepteren worden consumenten gedwongen te pinnen en dat heeft gevolgen voor de privacy en betrouwbaarheid van de samenleving. Dat beweert Jaap-Henk Hoepman, senior-onderzoeker digitale veiligheid bij TNO en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als reden voor het weigeren van content geld wordt het risico op overvallen genoemd.

Volgens Hoepman is het aantal overvallen de afgelopen jaren flink gedaald. “Dat zal zeker te maken hebben met de toename van het gebruik van PIN en de daardoor afnemende hoeveelheid contant geld in de kassa. Maar ook de kosten voor het accepteren van contant geld spelem een rol.”

De laatste jaren zijn de bancaire kosten van PIN namelijk gedaald, terwijl de kosten van het afstorten van contant geld zijn verhoogd.

Gevolgen

Volgens de onderzoeker is het echter de vraag of deze ontwikkeling wel gewenst is. Winkeliers mogen zelf bepalen welk betaalmiddel ze accepteren, zolang dit niet tot maatschappelijke onaanvaardbare gevolgen leidt. “En hier wringt de schoen toch wel een beetje”, merkt Hoepman op. Bij iedere PIN betaling ziet de bank hoeveel geld een consument in een bepaalde winkel uitgeeft.

“Pinnen bij het tankstation: de bank kan redelijk goed schatten hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Kan interessant voor de autoverzekering zijn, omdat de premie hier soms van af hangt. Door te pinnen bij de snackbar, in de kroeg, of in de tabakszaak geef je de bank informatie over je ongezonde lifestyle.”

Lees verder via Security.NL.

Via de roverheidwebsite valt dit te lezen:

Met een wettig betaalmiddel kunt u goederen of diensten betalen. Bijvoorbeeld met geld (biljetten en munten), een chipknip of pinpas. Maar de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier moet wel duidelijk aangeven als u bepaalde betaalmiddelen niet kunt gebruiken.

Contant geld weigeren

Dat een winkelier bepaalde munten of biljetten kan weigeren is niet wettelijk geregeld. De winkelier bepaalt dit zelf. De winkelier moet dit dan wel duidelijk aangeven, bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. 2 voorbeelden:

Een houder van een benzinepomp weigert biljetten van € 100 voor de veiligheid.

Een supermarkt accepteert bepaalde munten, zoals 1 en 2 eurocenten, niet bij contante betaling omdat het bedrag wordt afgerond.

Alleen met chipknip betalen

Soms kunt u alleen met chipknip betalen. Zo kiezen sommige gemeenten er bijvoorbeeld voor om parkeerautomaten neer te zetten die alleen een chipknip accepteren.

Extra kosten bij contant betalen

Soms worden extra kosten berekend als u met contant geld wilt betalen. Zo kan uw werkgever bepalen dat u in de kantine alleen met een chipknip of pinpas kunt betalen. Als u dan toch met contant geld betaalt, mag uw werkgever strafkosten opleggen. Uw werkgever moet dit dan wel van tevoren aangeven.

Rol overheid chippen en pinnen

De overheid schrijft niet voor welk betaalmiddel u moet gebruiken. De banken besluiten dat zij het mogelijk maken om elektronisch te betalen, zoals chippen en pinnen. De overheid heeft alleen een wetgevende en toezichthoudende functie op het betalingsverkeer.

Lees verder via Kan ik met een wettig betaalmiddel overal betalen? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl.

 

Photo by Curtis Gregory Perry cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
11442437876 841af655fb bonds

Het nieuwe normaal, omgekeerde wereld: Negatief rendement op €21 miljard aan leningen

691e0a5b08a44dab 640 baby e1425595048162

PvdA, basisscholen en gemeenten: baby’s direct vanuit de baarmoeder naar kinderopvang