in , , , , ,

Weg met onze privacy: Medisch beroepsgeheim afgelopen jaren stelselmatig uitgehold

4638981545 f0578a16fe privacy1

Zorgverleners worden in toenemende mate verplicht medische gegevens van patiënten te delen met overheden, zorgverzekeraars en andere partijen die niet bij een behandeling betrokken zijn. Patiënten kunnen er niet langer van op aan dat wat zij hun zorgverlener toevertrouwen, niet in verkeerde handen valt. Het recht op een vertrouwelijke behandelrelatie is in korte tijd verworden tot een lege huls.

Dat wordt geconstateerd in de publicatie Privacy in de zorg, die deze week verschijnt bij SWP. Het boek beschrijft gedetailleerd een drietal grootschalige informatiseringsprojecten in de zorg.  Door de manier waarop ze zijn ontworpen en worden gebruikt, ondermijnen deze projecten het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten. Overheid, zorgverzekeraars en ICT-bedrijven, die de stuwende krachten zijn bij de informatisering in de zorg, omzeilen of negeren regels voor het delen van medische gegevens. Suggesties voor verbeteringen en privacyvriendelijke alternatieven worden niet in aanmerking genomen.

De verleidingen van overheid en bedrijven om zoveel mogelijk informatie over burgers te verzamelen en te koppelen, vinden op wetgevings- en beleidsniveau nauwelijks weerstand. Er worden grootschalige informatiesystemen ingericht, die bedoeld zijn ter verhoging van de effectiviteit en kostenbeheersing van de zorg, maar intussen de rechten van patiënten uithollen of negeren. Er zit een logica achter die privacy herwaardeert van fundamenteel recht tot iets wat ondergeschikt gemaakt kan worden aan beleidsdoelen. Als zorgverleners, zoals psychiaters en psychotherapeuten zich beklagen over de inbreuk op het medisch beroepsgeheim, helpt het zelfs niet als de rechter hen in het gelijk stelt.

Het medisch dossier, voorheen een vertrouwelijk document van arts en cliënt, fungeert in toenemende mate als commerciële informatiebron voor zorgverzekeraars en  als bron voor risicoanalyse voor de overheid. Zorgverleners worden gedwongen medische gegevens van hun patiënten te verstrekken via declaraties, of toegankelijk te maken via systemen die hen controle over hun beroepsgeheim ontnemen.

Lees verder via Platform Bescherming Burgerrechten.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5729002702 b592395d7a electric power1

Uhhh EU sancties?? : Goedkope Russische stroom voor Oekraïne

12177917645 8a0f9853bc eu democracy1

Wie had anders verwacht, EU inname: Toch geen nieuwe verkiezingen in Zweden