in , , ,

Weg met privacy: ‘Verbod op end-to-end encryptie’ dreigt in de EU, want terreuraanslagen

In de nasleep van de terroristische aanslag in Wenen, zou de een soort versleuteling kunnen verbieden die communicatie bijna onmogelijk maakt om rond te snuffelen, meldt een Oostenrijkse omroep. Eigenlijk is hier al jaren aan gewerkt.

End-to-end-versleuteling (E2EE) beschermt de communicatie tussen twee apparaten tegen afluisteren door derden, zelfs als de snooper het bericht onderschept. Populaire services zoals WhatsApp, Telegram of Messenger gebruiken het om de van gebruikers te beschermen.

De Oostenrijkse openbare omroep ORF meldde zondag dat de EU binnenkort dit soort bescherming kan verbieden, waarbij de mogelijke beleidsverschuiving in verband wordt gebracht met de recente terroristische in , ook in Wenen. Het citeerde een conceptdocument van de Raad van de , dat de lidstaten deze maand al kunnen goedkeuren.

De EU is van mening dat “bevoegde autoriteiten toegang moeten hebben tot gegevens op een legale en gerichte manier”, aldus het ontwerp. E2EE maakt het “uiterst uitdagend of praktisch onmogelijk” om de inhoud van de communicatie te zien “ondanks het feit dat de toegang tot dergelijke gegevens legaal zou zijn.”

Eigenlijk is het document in kwestie al in de maak lang voor de laatste terroristische aanslagen in Europa, terwijl de kwestie van onverslaanbare encryptie al jaren ter discussie staat. De publieke perceptie van versleuteling kreeg een boost in de nasleep van de onthulling in 2013 door Edward Snowden van massale elektronische bewaking door de VS en zijn bondgenoten. E2EE helpt journalisten hun bronnen te beschermen, faciliteert anonieme anti-regeringstoespraken in repressieve landen en dient anderszins de doelen van vrijheid.

Met E2EE is er geen tussenweg: alle communicatie is beveiligd of ze zijn allemaal kwetsbaar voor mogelijk rondneuzen.Het dient natuurlijk net zo goed criminelen. De opkomst van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Irak en Syrië in 2014 en de overslag van islamistisch geweld naar Europa in de daaropvolgende jaren ondersteunden het argument dat privacykwesties ter wille van de openbare veiligheid aan de kant moeten worden gezet. Het is niet verwonderlijk dat spionageagentschappen aan beide zijden van de tot de meest uitgesproken voorstanders van deze aanpak behoren.

Het ontwerp dat door ORF wordt aangehaald, weerspiegelt wat privacygroepen zien als de groeiende bereidheid van de EU om E2EE te ontmantelen ten gunste van een of andere verwaterde coderingsoplossing. De technologiebedrijven hebben zich tot dusverre verzet tegen de druk om E2EE uit hun producten te verwijderen.

Lees verder bij de bron: RT World News


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Overheid verantwoordelijk voor groot aantal zelfdodingen’

Alle facetten van ons normale leven zullen worden verstoord …