in ,

Weg met rechtsstaat: ‘taaltoets rechters aangepast voor mensen met migratieachtergrond’

justitie 1563978186 e1567163579848
OpenClipart-Vectors / Pixabay

Vandaag publiceerde de NOS een opmerkelijk stuk over de visie van Marieke Koek, de president van het Gerechtshof in Den Haag. Volgens Koek is de rechtspraak ‘niet divers genoeg’ en zouden er ‘meer mannelijke en rechters met een migratieachtergrond nodig zijn’. Ondertussen is de taaltoets gewijzigd om mensen met een migratieachtergrond meer perspectief te bieden.

Mevrouw Koek komt met een argumentatiestructuur die we wel zien als het gaat om diversiteit op de werkvloer:

“Sinds jaar en dag is het belangrijk dat de rechtspraak de samenleving weerspiegelt. Daarbij gaat het ook om diversiteit in die samenleving en die moet tot uitdrukking komen in het rechtsbestand. Daarmee wordt het vertrouwen in de rechtelijke macht verstevigd.”

De gerechtelijke macht zou volgens Koek dus beter functioneren als de rechtspraak ‘de diversiteit in de samenleving tot uitdrukking brengt in het rechtsbestand’. Onderbouwen doet ze dit echter niet, maar ze neemt het voor waar aan. Een vreemd argument is het wel: het is gewoonweg onmogelijk een rechtersbestand te construeren die ‘de diversiteit van de samenleving weerspiegelt’, immers telt Nederland meer dan 17 miljoen individuen.

Een andere reden waarom het personeelsbestand op de schop moet heeft te maken met ‘verandering in de samenleving’, ook weer zo lekker vaag:

“Een rechter heeft een enorm belangrijke rol in de samenleving. Als die samenleving verandert, moeten wij mee veranderen, ook als het gaat om hoe wij onze mensen werven.”

De samenleving verandert echter altijd, dus dat was weer lekker makkelijk scoren, mevrouw Koek! Ondertussen heeft men onder het leiderschap van Koek al wijzigingen aangebracht in het wervingsproces van rechters. Zo is de taaltoets voor rechters aangepast zodat mensen met een migratieachtergrond meer kans maken deze te halen. Overigens volgens Koek is dat helemaal niet vreemd:

Lees verder bij de bron: De Dagelijkse Standaard

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Himalaya sneeuw 1564201446

Voor het eerst in twee decennia ligt er in juli een dikke pak sneeuw op de bergpassen van de Himalaya

via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

Rekenrente bij pensioenen is strijdig met EU-richtlijn