in

Wereldbank zwakt bescherming mensenrechten af

135160126 c13e35f1a0 worldbank1

Het nieuwe beleidskader van de Wereldbank moet maatregelen herzien en versterken die de voorbije vijfentwintig jaar in het leven werden geroepen om te verzekeren dat projecten in ontwikkelingslanden, gesteund door de Wereldbank, kwetsbare bevolkingsgroepen, de mensenrechten en het milieu zo goed mogelijk beschermen.

“Het huidige beleid heeft ons goed gediend, maar de problemen waarmee onze cliënten geconfronteerd worden, zijn de voorbije twintig jaar veranderd”, zegt Kyle Peters, vicepresident van de Wereldbank voor Operationeel Beleid en Landendiensten. Hij benadrukt dat de kladversie van het nieuwe document het bestaande kader wil uitbreiden met clausules rond onder meer sociale inclusie, anti-discriminatie, werknemersrechten en klimaatverandering.

Mensenrechtenorganisaties denken daar anders over. “Deze ontwerptekst betekent een sterke afzwakking en een ondermijning van internationale mensenrechtenstandaarden”, zegt de ngo-coalitie Bank on Human Rights in een brief die ze deze week bezorgde aan de directie van Wereldbank. De koepel vertegenwoordigt meer dan twintig mensenrechten-, armoede- en milieuorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch.

De Wereldbank wil niet ingaan op de vraag van de organisaties om het document te herzien, zei ze woensdag. Het Comité voor Effectiviteit van Ontwikkeling binnen de Wereldbank keurde de ontwerptekst nog niet officieel goed, maar gaf wel al haar zegen voor verdere consultatie met regeringen, ngo’s en andere betrokken partijen gedurende de komende maanden.

via DeWereldMorgen.be.

Photo by Elvert Barnes cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3eff3883dfe7235d0857b71c 640 euro1

Zorggraaiers graaien door ten koste van patienten

4101958467 06cb0aea0f huisarts1

Minister Schippers blijft ontkennen: ‘Niet meer zorgmijders om kosten’