in ,

Wereldhandel lijdt grootste verlies sinds financiële crisis

geralt / Pixabay

De recente ineenstorting van het volume van de wereldhandel is de ergste sinds de financiële en zo gevaarlijk als tijdens de dot-com-zeepbel van de vroege jaren 2000, volgens The Telegraph.

Uit gegevens van het CPB blijkt dat het wereldhandelsvolume in de drie maanden tot januari met 1,8% is gedaald in vergelijking met de voorgaande drie maanden, toen een gesynchroniseerde mondiale neergang in een stroomversnelling kwam.

“Een industriële inzinking is veroorzaakt door een perfecte storm van factoren, waaronder de groeivertraging in , de neergang van de auto-, brexitverlamming en de poging van Donald Trump om het internationale handelsstelsel te verbeteren met tarieven voor Europese en Chinese goederen”, legt The Telegraph uit.

Een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de en China kan leiden tot een recessie in de wereldhandel. Reeds heeft Washington hoge tarieven opgelegd aan Chinese importen ter waarde van $ 250 miljard in een strijd voor de strijd met industriële centra in Azië en die de afgelopen maanden een sterke daling van de handel hebben doorgemaakt.

De Telegraph beschrijft dat het plotselinge verlies aan handelsmomentum gelijk is aan de maanden nadat de dot com-bubble in 2001 implodeerde toen de handelsvolumes maar liefst 2,2% zonk. De huidige beweging van vandaag is de grootste daling sinds de financiële crisis van 2007-2008 toen de wereldwijde handel kelderde, met maar liefst 12,7%.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde vorige week dat dit een “delicaat moment” is voor de wereldeconomie, omdat veel landen zich midden in een ernstige groeivertraging bevinden.

De wereldeconomie heeft “het laatste momentum verloren” in de afgelopen zes maanden, zei Managing Director Christine Lagarde.

Lagarde boekte een achteruitgang van het handelsvolume bij het vertragen van de wereldwijde groei en “de impact van toegenomen handels spanningen op de uitgaven” op producentengoederen.

De wereldwijde neergang van de handel is geografisch wijdverbreid. Verwacht wordt dat de gesynchroniseerde vertraging zich na 2020 zal stabiliseren; intussen is het echter waarschijnlijk dat de wereld op weg is naar een handelsrecessie, zo niet al in één.

Lees verder bij de bron: Zero Hedge


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kabinet is het spoor bijster over potjes ter waarde van minstens 3,6 miljard euro

De ramp waar niemand het over heeft: 2 miljoen Iraniërs hebben hulp nodig na overstromingen