in

Werkenden maakten meer uren maar zijn nauwelijks productiever

Alexas_Fotos / Pixabay

De arbeidsproductiviteit in is de afgelopen tien jaar nauwelijks gegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wel werkten Nederlanders de afgelopen jaren gemiddeld meer uren.

De arbeidsproductiviteit is de toegevoegde waarde – de opbrengst – per gewerkt uur. In de periode van 1998 tot 2008 nam deze productiviteit met 20,7 procent toe. Tussen 2008 en 2018 was de groei nog maar 3,9 procent.

Het aantal gewerkte uren nam de afgelopen tien jaar toe met 5,3 procent. Nederlanders moeten gemiddeld dus langer werken om productief te zijn.

Volgens het CBS gaat de lagere productiviteit gepaard met de groei van het aantal zelfstandigen. Hoewel er geen direct verband kan worden gelegd, zouden zij gemiddeld minder productief zijn dan grotere bedrijven.

Daarnaast werd er de afgelopen tien jaar minder geïnvesteerd in kapitaalgoederen, zoals machines en auto's. Dit komt onder andere door de die in 2008 begon.

Tijdens de raakten veel mensen hun baan kwijt en werd er minder geïnvesteerd in …

Lees verder bij de bron: NU.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel misdadiger

Consumentenbond: Banken treffen voorbereidingen om in de toekomst negatieve spaarrente in te kunnen voeren