in , ,

Werkloos in België: on-line controle of u wel actief op zoek bent naar nieuwe job

Om te controleren of werkzoekenden ­effectief naar werk zoeken, wil de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB online bijhouden wie op welke vacatures klikt. Wie niet ­genoeg klikt, dreigt een sanctie te krijgen.

De VDAB is al langer aan het experimenteren met de informatie die hij uit het surfgedrag op zijn website haalt. Tot nog toe met als doel bezoekers beter te bedienen, zoals dat ook op commerciële websites gebeurt. ­Genre: “Andere surfers die deze vacature aanklikten, bezochten ook deze en deze vacature.” VDAB wil zo “de Amazon van de arbeidsmarkt” zijn, zoals gedelegeerd bestuurder Fons Leroy het omschrijft.

Maar nu wil zijn dienst nog een stapje verder gaan. De VDAB wil de gegevens over het surfgedrag ook gebruiken om te controleren of werkzoekenden wel actief genoeg zijn in de zoektocht naar een job. “We zijn daarvoor nu met een bezig”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Daarin bekijken we op welke manier we klikgedrag kunnen inzetten om het actieve zoekgedrag van een werkzoekende te controleren.” Wie niet actief genoeg is, zou dan voor een gesprek worden uitgenodigd. Een volgende stap zou dan een eventuele sanctie zijn.

Kritisch geluid komt er wel van de socialistische vakbond ABVV. “Dit geeft een Big Brother-gevoel. Ik begrijp dat je online gegevens gebruikt voor een betere dienstverlening, maar die mogen niet voor controle gebruikt worden. Ik zal de zaak omdraaien: mogen die gegevens dan ook gebruikt worden om de werkgevers te controleren? Om na te gaan welke sectoren en bedrijven niet goed scoren in een eerlijke aanwerving op basis van leeftijd en geslacht?”

Alles bij de bron; NieuwsBlad

Lees verder bij de Bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ben Wakker
3 jaren geleden

De overheid lijkt vergeten te zijn dat zij in dienst zijn van de burgers van het land. De overheid wordt ook door de burgers van een land betaald. Nu de overheid zo graag wil weten wat de burgers doen mogen wij als burgers ook wel weten dat de overheid voor zijn centen doet !!!!
Op dit punt is nog wel een en ander niet in orde !!!! Onder andere op het gebeid van financien en wat betreft de overdracht van bevoegdheden naar de EU.
Dus overheid : KOM OP MET DE GEGEVENS !!!!!

Juul
3 jaren geleden

Artikel gelezen. Heel belachelijk. Gelukkig woon ik in Nederland en ben ik niet werkzoekende. De overdracht aan de EU vind ik ook stuitend.

Fast Track EU: het schrappen van parlementaire beslissingsbevoegdheid rondom ´vrijhandel´

Tracking op stations. De NS staat erbij en kijkt er naar