in

Werkte de moordenaar van Theo van Gogh voor de AIVD?

6993557976 d869fec561 Theo van Gogh1

Tien jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord, maar nog steeds denken veel mensen dat we de ware achtergrond niet kennen. Minister Plasterk laat nieuw onderzoek doen.

De AIVD had in het voorjaar van 2004 informatie dat de dader, Mohammed B., belangrijk is in het wereldje van militante moslims. In juni worden enkele leden van de Hofstadgroep opgepakt. Eén van hen noemt Mohammed B. gevaarlijk. Toch greep de dienst niet in. “Het kan goed zijn dat de AIVD aanwijzingen over ‘Van Gogh afmaken’ negeerde, omdat ze iets groters op het spoor was. Iets internationaals zelfs,” zei filmmaker Gijs van de Westelaken, vriend van Theo van Gogh. “Zo had Mohammed B. het telefoonnummer van een hoge functionaris van Al Qaida, met wie hij geregeld contact had.”

In 2004 ontdekte de AIVD ook dat Mohammed B. contact had met een Syriër die door de Amerikaanse CIA in de gaten werd gehouden. Op de dag dat Van Gogh wordt vermoord, verdwijnt de Syriër. In allerijl vertrekt hij uit Nederland. Na zijn vertrek werd nooit meer iets van hem vernomen.

Na de moord op Van Gogh vraagt justitie de AIVD om telefoontaps. De dienst geeft ze niet en er komen verschillende excuses. Justitie krijgt uiteindelijk alleen de banden van na de moord. De vrienden van Van Gogh en ook zijn vader, die zelf oud-medewerker van de geheime dienst is, weten het zeker: de AIVD moet door de afluisteroperatie hebben geweten dat de moord op Van Gogh werd voorbereid.

“Het huis [dat via via door de AIVD aan de Hofstadgroep werd verhuurd] hing helemaal vol met apparatuur,” zegt schrijver Tomas Ross. “Natuurlijk hebben ze daarover gesproken. Grote vraag: waarom heeft de AIVD Van Gogh niet gewaarschuwd?”

Lees verder via NineForNews.nl.

 

Foto via zapdelight cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9352072 184db866fd printer1

In 2016: eten uit de printer voor bejaarden

48393033 8e805a8c74 depressief1

Participatiesamenleving: Randstedeling wordt in een rap tempo eenzaam, dik en depressief