in

Westerse coalitie liet honderden IS-strijders ontsnappen uit Raqqa

Er heeft een geheime deal plaatsgevonden waardoor honderden IS-strijders en hun familie de stad Raqqa in ë hebben kunnen verlaten. Dit alles gebeurde onder de blik van de internationale coalitie, geleid door de VS en het Verenigd Koninkrijk en hun bondgenoten op het terrein, de SDF. Daarover bericht de BBC, gebaseerd op eigen onderzoek. 

Het konvooi bevatte enkele van de meest beruchte IS-strijders en tientallen buitenlandse strijders. Dit ondanks verzekeringen dat dit niet het geval zou zijn. Sommigen onder hen zijn zelfs tot Turkije gereisd.

https://twitter.com/sommervilletv/status/930132890708594688

De Syrian Democratic Forces (SDF), een alliantie van Koerdische en Arabische strijders die tegen IS vechten en daarbij de steun genieten van het westen, hebben de opdracht gegeven aan verschillende truckchauffeurs om met een konvooi honderden families, die op de vlucht waren geslagen voor het geweld, op te pikken en naar een vluchtelingenkamp te brengen.

Toen de truckchauffeurs aan hun opdracht begonnen bleek echter dat men tegen hen gelogen had. In plaats van vluchtelingen op te pikken zou het konvooi nu honderden IS-strijders uit de stad Raqqa vervoeren. Daarbij zouden de jihadi’s hun families en verschillende tonnen aan wapens en munitie meenemen. De truckers kregen enkele duizenden dollars voor hun werk, op voorwaarde dat dit geheim bleef.

De deal werd geregeld door lokale beambten. De overeenkomst kwam er na vier maanden van gevechten rondom de stad. Door de deal zouden er tientallen, zo niet honderden, levens gespaard worden en het zou helpen een einde aan de gevechten te brengen. Maar de deal zorgde er ook voor dat honderden IS-strijders uit Raqqa konden ontsnappen.

Aanvankelijk ontkende de VS elke betrokkenheid in de deal. Nu de BBC met haar onderzoek kwam erkent de coalitie echter dat zo’n 250 IS-strijders de stad hebben kunnen verlaten, samen met 3.500 familieleden. “Wij wilden niet dat iemand kon vertrekken. Maar dit is de essentie van onze strategie, ‘met en door’ lokale leiders op de grond. Het is aan de Syriërs, zij zijn diegenen die sterven en vechten, zij mogen de operationele beslissingen maken”, aldus Kolonel Ryan Dillon, woordvoerder voor de westerse coalitie tegen IS.

‘Foreign fighters’

In mei omschreef de minister van Defensie van de VS, James Mattis, het gevecht tegen IS nog als een “uitroeiingsoorlog”. “Het is onze bedoeling dat de buitenlandse strijders het gevecht niet overleven om terug te keren naar , naar , naar Amerika, naar Azië, naar Afrika. We gaan hen niet toelaten dat te doen”, klonk het toen.

Toch slaagden een zeer groot aantal van de zogenoemde ‘foreign fighters’ erin om mee te vluchten met het konvooi. “Er was een enorm aantal buitenlanders. , Turkije, Azerbeidzjan, Pakistan, Yemen, Saudi, , Tunesië, Egypte, …”, zo vertelt een van de truckers aan de BBC.

Dillon houdt vol dat hoewel er een westerse officier bij de onderhandelingen aanwezig was, deze geen “actieve rol” in de discussie speelde. Hij houdt ook vol, in tegenstelling tot wat de getuigen van de BBC beweren, dat er slechts vier ‘foreign fighters’ uit Raqqa konden vertrekken. Deze vier zijn volgens Dillon ondertussen gevangengenomen door de SDF.

Het onderzoek van de BBC stelt echter dat er tientallen ‘foreign fighters’ met het konvooi zijn meegereisd. Zij verblijven nu in andere plaatsen in Syrië, of zelfs in Turkije. Volgens een Franse IS-strijder, die veel eerder kon ontsnappen, zijn er verschillende strijders van zijn groep met het konvooi mee kunnen ontsnappen. Zij zouden nu op weg zijn naar Frankrijk.

Lees ook eens verder bij de Bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU-leger: ‘Doorbraak’ voor defensiesamenwerking

Kabinet nepnieuws waarschuwt voor ‘nepnieuws’