in ,

Westnijlvirus voor het eerst in Nederland opgedoken

CJMM / Pixabay

In de regio Utrecht is een grasmus gevonden die besmet is met het westnijlvirus. Het is de eerste keer dat dit virus in Nederland is aangetroffen, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Het virus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Wanneer mensen besmet raken, worden zij meestal niet ziek. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten.

Het westnijlvirus heeft zich de laatste tientallen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Zuidoost- en Centraal-Europa en Duitsland. Muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels.

Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Het virus wordt niet via muggen van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht.

Omdat de grasmus positief is getest in de zomer, is het volgens het RIVM zeer waarschijnlijk dat deze mus het virus in Nederland heeft opgelopen. Dezelfde …

Lees verder bij de bron: RTV Utrecht


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Video’s! Vluchtelingen uit kamp Moria plunderen rijdende bestelbusjes en hangen hun gezicht in de rook voor huil-effect

En weer een stapje verder: EU wil meer greep op onze gezondheidszorg