Wetenschappers vermoeden dat planeet X en planeet Y echt bestaan

Ons zonnestelsel telt op dit moment acht planeten. Na Neptunus treffen we nog een paar dwergplaneten aan, zoals Pluto, Sedna en Quaoar, maar dan houdt het op. Er is tot nu toe nog nooit een grote planeet buiten de baan van Neptunus ontdekt. Een internationaal team van onderzoekers verwacht dat deze zogenoemde planeet X wel bestaat. Sterker nog: uit wiskundige berekeningen blijkt dat de kans groot is dat er minimaal twee grote, onontdekte transneptuniaanse planeten bestaan.

Wetenschappers denken dat de grote planeten de banen van extreme transneptuniaanse objecten (ETNO’s) verstoren. Volgens algemene theorieën zouden de ETNO’s op een afstand van 150 astronomische eenheden (150 x de afstand aarde – zon) om de zon draaien met een inclinatie van nul graden. Uit observaties blijkt dat de ETNO’s zich niet volgens het boekje gedragen.

“We hebben een goede reden om te vermoeden dat onzichtbare krachten de verdeling van ETNO’s beïnvloeden”, concludeert wetenschapper Carlos de la Fuente Marcos van de Complutense universiteit van Madrid. “De meest logische verklaring is dat onbekende planeten op een grote afstand van de zon aan de ETNO’s trekken.”

Lees verder via Wetenschappers vermoeden dat planeet X en planeet Y echt bestaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close