Vreemde flitsen komen vanuit de maan – en wetenschappers weten niet waarom.
Delen van het oppervlak branden meerdere keren per week, soms met snelle flitsen en soms uren. Op andere momenten worden delen van het oppervlak op mysterieuze wijze donker.
Wetenschappers hebben niet kunnen achterhalen waarom de vreemde veranderingen in het licht zich voordoen. Dat is ondanks het feit dat ze al tientallen jaren worden geobserveerd en al sinds de jaren vijftig in wetenschappelijke artikelen worden gecatalogiseerd.
Wetenschappers noemen ze ‘voorbijgaande maanverschijnselen'. Een paper uit 1970 beschreef hoe het “uitgezonden licht gewoonlijk wordt omschreven als roodachtig of rozig, soms met een” sprankelend “of” vloeiend “uiterlijk”, erop wijzend dat ze kilometers lang over het oppervlak strekten en meestal 20 minuten duurden maar door konden gaan urenlang.
Ze hebben verschillende verklaringen voorgesteld, zoals de maan die wordt geraakt door meteoren of de zonnewind die maanstof raakt, of beweging van het oppervlak van de maan die gassen uitstoot die zonlicht weerkaatsen op de aarde. Maar er is geen beslissende verklaring voor het gedrag geboden.
Nu hopen ze eindelijk te begrijpen wat de vreemde flitsen aan de oppervlakte veroorzaakt.
Als je dat doet, moet je systematisch en op de lange termijn naar het oppervlak kijken, om te proberen vast te stellen wat de flitsen doet gebeuren.
Een poging om dit te doen wordt geleid door Hakan Kayal, hoogleraar ruimtetechnologie aan de Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) in Duitsland.
Zijn team heeft een telescoop gebouwd in spanje, die eerder dit jaar in gebruik werd genomen en kan worden bestuurd vanaf de campus van JMU. Het maakt gebruik van twee camera's om de maan in de nacht te bekijken en wanneer ze allebei een van de flitsen zien, maakt de telescoop foto's en video's en waarschuwt het team van Professor Kayal voor verdere observatie.
Het team hoopt vervolgens deze resultaten te delen met het Europees Ruimteagentschap, met als doel de gebeurtenissen te catalogiseren en te proberen te begrijpen wat hen lijkt te laten gebeuren.
Het op deze manier leren over het oppervlak van de maan kan heel belangrijk zijn, omdat landen als de VS, china en India allemaal hopen naar de maan te gaan en daar te blijven. “Iedereen die op een bepaald moment een maanbasis wil bouwen, moet natuurlijk bekend zijn met de plaatselijke omstandigheden,” zei professor Kayal in een verklaring.
Lees verder bij de bron: Independent
Naar mijn idee zijn dit de maanbevingen.