in , ,

Wetsvoorstel met regels voor Elektronische PatiëntenDossiers door Tweede Kamer aangenomen

4830307092 a868a9d2ae ziekenhuis1

Het wetsvoorstel (memorie van toelichting) met regels voor elektronische patiëntendossiers (EPD’s) is op 1 juli 2014 door de Tweede Kamer aangenomen. Met dit wetsvoorstel krijgen patiënten meer zeggenschap over inzage van hun gegevens door hulpverleners en wordt het zorgverzekeraars verboden toegang te krijgen tot de medische gegevens. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.

Op dit moment worden in de zorg één landelijk en vele regionale EPD’s gebruikt om medische gegevens uit te wisselen. Hier zijn tot op heden geen specifieke regels voor. Na het mislukken van het landelijke EPD in 2011, laat de overheid het ontwikkelen en het beheer van dergelijke uitwisselingssytemen over aan particuliere organisaties. De overheid gaat wel regels stellen welke rechten en plichten patiënten, hulpverleners en beheerders van deze systemen hebben. Dat wordt in dit wetsvoorstel van minister Schippers geregeld. Het gaat daarbij specifiek over systemen die gegevens uitwisselen en niet om systemen binnen een zorgaanbieder.

Specifieke toestemming

De burger moet ‘uitdrukkelijk’ toestemming geven voordat gegevens beschikbaar worden gesteld. Op voorstel van het CDA kan de toestemming gespecificeerd worden naar zorgverleners of categorie van zorgverleners. Vervolgens moet de burger aan de zorgverlener die van de gegevens gebruik wil maken ook nog specifiek toestemming geven. Alleen voor spoedeisende hulp is een uitzondering gemaakt. Die kan altijd zonder toestemming bij de gegevens, mits de gegevens wel beschikbaar zijn gesteld.

Het systeem houdt verplicht bij wanneer en aan wie toestemming is verleend. Ook wordt bijgehouden wanneer welke hulpverlener in de gegevens keek. De patiënt krijgt het recht op (elektronische) inzage van zijn of haar dossier. Dit zal kosteloos zijn.

De beheerder van het EPD is verplicht om patiënten te informeren over veranderingen die van invloed zijn op de gegeven toestemming. De toestemming is op elk moment in te trekken of aan te passen.

Verboden voor zorgverzekeraars

Het is zorgverzekeraars verboden deel te nemen aan een elektronisch uitwisselingssysteem of toegang tot de uitgewisselde medische gegevens te hebben. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ziet hier op toe. Als beheerders van uitwisselingssystemen vermoeden dat een zorgverzekeraar zich toch toegang verschaft, zijn zij verplicht dit bij de NZA te melden.

Zorgverzekeraars kunnen flinke boetes krijgen als ze zich “toegang verschaffen” tot een elektronisch uitwisselingssysteem. De maximale boete per overtreding wordt € 500.000 of, als dat hoger is, 10% van de omzet van de verzekeraar. Daders kunnen indiviueel strafrechterlijk vervolgd worden (art 138ab WvS). Verzekerden die daar slachtoffer van zijn, mogen in een dergelijk geval direct de verzekering opzeggen.

Lees verder via Privacy Barometer

Photo by Moisturizing Tranquilizers cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10634525364 72b597522e heelal1

80 procent van al het licht in het heelal is zoek

3471699535 4df9680fda jsf1

Weer niets geleerd? : Moederbedrijf Fyra in beeld voor bouw Nederlandse JSF’s