in , , ,

Wie niet bang is voor een beetje meer democratie in Europa: #GeenPeil

Een over de wenselijkheid van een associatieverdrag met is ingewikkelder dan slechts een ja of een nee. Er gaat een hele wereld aan betekenis achter schuil. Nee, een continent. Europa. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om dat ene, dik 300 pagina’s tellende verdrag, maar om de . Of beter gezegd: het verlies daarvan.

De afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat hoe verder de EU uitdijt, hoe brozer haar fundament blijkt te zijn. bewijst dat de euro faalt als munt, de vluchtelingencrisis ondermijnt de onderlinge solidariteit tussen lidstaten en de Europese associatieverdragen met Moldavië, Georgië en Oekraïne tergen de Russische Beer – met vooralsnog één burgeroorlog als gevolg. Een belangrijke oorzaak van dit Europese eenheidsfalen is het gebrek aan democratische inspraak door de burgers van Europa, die in toenemende mate de prijs betalen voor de uitbreidingsdriften van een kleine, dogmatische politieke elite die vanuit een ivoren toren van weelde en zelfverrijking hooghartig de stem van het volk negeert.

Ondertussen stuurt deze elite wel hun minions op GeenPeil af, om wild op ons in te hakken: VVD Kamerlid Bas van ‘t Wout noemde ons in de Telegraaf “vrienden van ”, de door Brussel betaalde D66-columnist Marcel Canoy sprak van een “haatgevend referendum” en overheidsadviseur Rob de Wijk (D66) kreeg zelfs de zin “mensen die zich democraat noemen, moet je wantrouwen” uit zijn pen. Op Europees niveau liet Hans van Baalen (VVD66) zich gelden, door op NPO Radio 1 te beweren dat GeenPeil slechts wil “stoken”. Daar moesten we, terwijl we terug dachten aan hoe deze corpulente VVD’er zij aan zij met eurodemagoog Verhofstadt met zijn mollige vuistjes stond te maaien op Maidan, wel even om gniffelen. NRC Sauerblad drukt zelfs een interview af met de Oekraïense MinBuZa Klimkin, waarin deze zijn vrees voor GeenPeil kenbaar maakt en de hoop uitspreekt dat de Nederlandse elite “robuust” genoeg is om zich te verweren tegen de roep om meer democratie. Hubert Smeets, de NRC-redacteur van dienst, is daarbij zelf ook niet terughoudend om GeenPeil te bestempelen als ‘aanhanger op de flanken van Poetin’ (pdf). Hoe krijg je het verzonnen.

 

We snappen het wel hoor. De elite houdt krampachtig vast aan de status quo van het eigen eurofiele gelijk en daarin is nou eenmaal geen ruimte voor democratische wensen. Daarom zijn ze doodsbang voor GeenPeil, ook al zijn we nog ver verwijderd van de 300.000 handtekeningen. Het voelt heel veilig voor hen om een referenduminitiatief af te serveren met jij-bakken. Dat is makkelijker dan er inhoudelijk op reageren. Of GeenPeil nou wel of niet het onmogelijke aantal van 300.000 handtekeningen haalt, de wilde paniekreflexen van VVD, D66, NPO, NRC en de Oekraïense MinBuZa bewijzen hoe dan ook dat GeenPeil gelijk heeft als we zeggen dat de een project is van een elite die in grote leeft voor democratische inspraak van het volk.

Om het bange europopulisme inhoudelijk te weerspreken, hebben we een animatie van vijf minuten gemaakt met uitleg over het associatieverdrag met Oekraïne en het refenduminitiatief van Burgercomité EU, GeenStijl en het Forum voor Democratie. Oordeel zelf maar of we ‘vrienden van Poetin’ zijn die proberen te ‘stoken’ met een ‘haatgevend referendum’, of dat onze aanklacht tegen de gebrekkige Europese democratie een kern van waarheid bevat.

Al wie níet bang is voor een beetje meer democratie in het Europa van de elite, kan vervolgens digitaal tekenen voor een referendum via teken.geenpeil.nl. Meer informatie is te vinden op GeenPeil.nl. En als iedereen die al getekend heeft, nog minstens 1 andere kiesgerechtigde weet te overtuigen, dan winnen we een referendum en schrijven we democratische historie. Dus doe mee. Red de democratie. En teken.geenpeil.nl.

Lees verder bij de Bron: GeenStijl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bijstanders werken als terrorismebestrijder voor tegenprestatie

Miljoenennota 2016: De belangrijkste maatregelen handig op een rijtje