in , , ,

Windpark op zee levert niets op en kost de burgers komende tientallen jaren miljarden euro’s

6288925844 9b1fca180e windmolens1

Het bouwen van grote windmolenparken op zee kost de maatschappij meer dan het oplevert, ook als je de effecten op milieu en gezondheid meerekent. Een studie naar alle kosten en baten van windenergie op zee, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, stelt de schade op ruim 5 miljard euro. Dichter bij de kust bouwen, zoals het kabinet wil, beperkt de schade tot 4,8 miljard.

Het Centraal Planbureau onderschrijft de uitkomsten van de kosten-batenanalyse. Het CPB zegt dat de bouw van grote windmolenparken op zee in het huidige systeem nauwelijks milieuwinst oplevert. Door Europese afspraken blijft de uitstoot van vuile energiecentrales namelijk gelijk, ondanks die extra windmolens.

Handel in uitstoot

“Hoeveel windmolens je hier ook neerzet, het heeft geen effect op de CO2-uitstoot”, zegt Annemiek Verrips van het CPB. Dat komt doordat we in Europa werken met een CO2-handelssysteem: als je broeikasgassen uitstoot moet je daarvoor rechten kopen, met die rechten mag worden gehandeld. Er is een bepaald aantal rechten daarvoor uitgegeven, “dat niet minder wordt als je hier heel veel windmolens neerzet.”

Minister Kamp van Economische Zaken onderkent dat er iets moet worden gedaan aan het huidige handelssysteem van CO2-rechten, maar zegt dat er ook windmolens op zee moeten worden gebouwd. “Iedereen snapt dat als wij op dit moment fossiele energie gebruiken en er geen capaciteit is om op een duurzame manier energie op te wekken, dat je dan in de toekomst alleen maar door kan gaan op het pad van fossiele energie.”

120 euro per jaar

Als alle windmolens die nu zijn gepland worden gebouwd, moet er jaarlijks ongeveer een miljard euro aan subsidie naartoe. Dat is zo’n 120 euro per huishouden per jaar extra. Eerder al werd bekend dat huishoudens extra moeten betalen bovenop hun energierekening. Zoals afgesproken in het energieakkoord zal die opslag oplopen tot 237 euro per jaar.

Lees verder via NOS Nieuws.

Foto via Alfred Elkerbout cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
29725e3745483a13586aaad0 640 farmer1

Weer een leugen van de politiek ontmaskerd: Bom onder Nederlands mestbeleid

12478989554 a55e8fbae4 Bank apocalypse1

Grote Bankocalypse oefening op komst