in , , ,

Wordt ons contante geld afgeschaft?

5279068812 09578e82c4 euro crash

In mijn vorige column schreef ik over de gevolgen van de lage en soms negatieve rente. Wat is er aan de hand met ons financiële systeem? We zouden ons af kunnen vragen wat er na het afschaffen van de rentevergoeding nog meer op ons af komt. Er duiken namelijk steeds vaker berichten op over een ‘cashloze’ samenleving. In Zweden, Denemarken en Noorwegen spant men de “kroon,” want daar zijn al vergaande plannen om in de nabije toekomst het contante geld af te schaffen. Als reden voert men aan dat daarmee het witwassen van crimineel geld en de zwarte handel kan worden uitgeroeid. Wij burgers en rekeninghouders zouden ons af kunnen vragen of we daarmee gediend zijn. De banken en overheden hebben dan de volledige controle op alle financiële transacties die wij burgers doen. Alle pinbetalingen en het internetbankieren zijn dan van iedereen te traceren. Als criminaliteit de werkelijke reden is dan weet ik nu al dat de volgende stap is om capuchons af te gaan schaffen om vermomming van criminelen tegen te gaan.

Big Brother

“Big Brother is watching you” van George Orwell komt daarmee wel erg dichtbij. Het lijkt er op dat wij burgers in de toekomst nog weinig te zeggen hebben over het financiële systeem wat volledig door onze autoriteiten bestuurd en gecontroleerd wordt. Een weerzinwekkende situatie. Ik vraag mij af of wij rekeninghouders en belastingbetalers nog gevraagd worden wat wij er van vinden. Het internetbankieren is al een poosje ingeburgerd en aan het gemak daarvan zijn we gewend geraakt. Hierdoor gebruiken steeds minder consumenten contant geld en hebben velen vaak geen stuiver meer op zak. Even pinnen en klaar is Kees. O zo handig en geen lange rijen bij de kassa’s. Het keerpunt waarbij de banken gaan beslissen om dan maar het contante geld af te schaffen komt daardoor met rasse schreden naderbij. Bejaarden en andere hulpbehoevenden en de digitaal-bezwaarden die niet pinnen en niet internetbankieren worden daarbij gewoon over het hoofd gezien. We zouden zelfs kunnen stellen dat het ethisch onverantwoord is. We kunnen geen keuzes meer maken, alles wat wij burgers ondernemen op financieel gebied is ons door de autoriteiten opgelegd en geheel controleerbaar. Nogmaals, Big Brother is watching us.

Mijn Overheid.nl

Een soortgelijke ontwikkeling van opgelegde digitale onderwerping zien we momenteel bij onze Rijksoverheid die wil dat we massaal gebruik gaan maken van de Berichtenbox van Mijnoverheid.nl. Vooral de Belastingdienst loopt hiermee voorop door o.a. de blauwe envelop af te schaffen. Voor de diverse toeslagen krijgen toeslaggerechtigden al niet eens meer een papieren beschikking thuis gestuurd maar wordt ons via reclamecampagnes duidelijk gemaakt dat we voortaan alle berichten over toeslagen online kunnen inzien. Even een DigiD aanvragen en hup klaar is Truus. Dit allemaal onder het motto van bezuinigen bij de overheid en zogenaamd efficiënter werken. Makkelijk gezegd en ook wel waar, maar hier is toch duidelijk sprake van een eenzijdig opgelegde maatregel waarbij de burger niets wordt gevraagd. We gebruiken toch bijna allemaal internet en willen niet achterblijven in de nieuwe digitale wereld waarbij we via internet zo ongeveer alles thuis kunnen regelen. En uiteraard is het prettig om een melding via je mailbox te ontvangen dat bijvoorbeeld het rijbewijs is verlopen of te zien wat de WOZ-waarde van de eigen woning is. Gemak dient de mens. Shoppen, mailen, bankieren, sociale netwerken, gegevens uitwisselen met de overheid en noem maar op. Maar intussen lopen we met ons allen in een fuik, een netwerk waarin wij burgers verstrikt raken.

Van digitaal afhankelijk naar ruilhandel

We worden geheel digitaal afhankelijk gemaakt en kunnen met onze iPhone en laptop allerlei zaken afhandelen. We vergeten dat alles wat over het world-wide-web wordt verzonden, wel of niet versleuteld, kan worden gecontroleerd. Velen zou het een biet wezen en net als ondergetekende redeneren dat mijn persoontje toch niets te verbergen heeft en graag gebruik wil maken van alle gemakken van ons www. Ook deze jongeheer vindt het leuk om af en toe de vrienden op Facebook te bespieden en sms’jes of appjes te ontvangen of verzenden. Ook telebankieren en pinnen past mij wel, hoewel contant afrekenen mijn voorkeur geniet. We gaan met de tijd mee en willen bij blijven toch? Maar contant geld als ruilmiddel wat direct voor handen is wil ik absoluut niet missen. Zal dan de ruilhandel zoals die op het platteland in Griekenland en in sommige Spaanse leefgemeenschappen plaatsvindt straks ook in NL zijn intrede doen? Met z’n allen naar de kringloopwinkel; inleveren aan de achterkant en aan de voorzijde het pand verlaten met een mooie ‘ouderwetse’ schemerlamp.

Internetcriminaliteit

Natuurlijk snappen wij burgers dat de politie en geheime diensten het internet gebruiken voor het opsporen en uitbannen van bepaalde criminele activiteiten. Scheelt een paar honderd politiewagens, want sommige criminelen zijn nu te volgen via GPS-navigatie en werkelijk alle financiële transacties zijn na te pluizen in het electronisch betalingsverkeer. Nu nog het contante geld verbannen en ‘alles klar herr Kommissar.’ Geen zwartgeld circuit meer, geen valse munterij en einde straatroof en overvallen. Helaas, helaas, was het maar waar, ineens een wereld zonder criminaliteit. Alle onzinverhalen over het uitbannen van de criminaliteit door het wegnemen van contact geld is pure misleiding van de autoriteiten. Criminelen zijn net als onze overheid ook inventief en vinden ook op het www makkelijk de weg. Wie van ons is al niet een keer opgelicht via slimme mailtjes of smsjes en ineens al z’n beltegoed kwijt, of nog erger, heeft een flink bedrag overgemaakt naar een criminele rekening? Oké, het scheelt ons waarschijnlijk een klap op de kop als we niet over contanten kunnen beschikken, maar de desillusie van een geplunderde bankrekening is er zeker niet minder om. Kortom, de misdaad vindt z’n weg wel en weet nu al donders goed gebruik te maken van moeilijk traceerbare financiële transacties via de bitcoin en andere schemerige uitwisseldiensten. Het sprookje om de misdaad met het afschaffen van contanten te verbannen is complete nonsens en wel erg goedkope misleiding.

Storingen en cyberaanvallen

Om maar niet te spreken over de vele nadelen die we kunnen ondervinden bij internetstoringen en cyberaanvallen. Onze enorm vervlochten netwerken worden steeds storingsgevoeliger en de kans op een langdurige uitval wordt naar mijn idee telkens groter. Wanneer we werkelijk afhankelijk worden van het digitale geld dan zullen we absoluut geconfronteerd worden met systeemuitval. Hoe vaak zien we niet dat in bepaalde periodes de ene bank na de andere last heeft van een systeemstoring. Soms zijn dat pure cyberaanvallen, maar indianenverhalen uitleggen aan hun klanten daar houden onze banken niet van, dus worden de criminele aanvallen vaak makkelijk afgedaan als zijnde een ‘gewone’ storing. Inmiddels weten we al lang dat vijandige naties het voor elkaar weten te krijgen om in te breken bij elkaars databases van de Ministeries van Defensie en noem maar op. Ook de cyberaanvallen in computersystemen in het elektronisch betalingsverkeer kunnen vanuit een oorlogshandeling in het huidige digitale tijdperk makkelijk verricht worden. Hiermee kunnen we besparen op kanonnenvoer en een regelrechte aanval op ons bankensysteem staat tegenwoordig ook wel stoer.

Goud en zilver als alternatief

De wakkere burgers onder ons zullen de huidige ontwikkelingen met lede ogen aanzien en zich proberen in te dekken tegen een catastrofe van het digitale financiële systeem. Het schijnt dat gouden en zilveren muntenmomenteel erg in trek zijn. De kans bestaat dat, net zoals in het verleden, bij een naderend onheil een run gaat ontstaan op fysieke edele metalen. Zilveren munten zijn verhoudingsgewijs het goedkoopst in aanschaf en zouden bij een systeemcrash zomaar een gangbaar betaalmiddel kunnen zijn in een handelsperiode waarin alles wat van waarde is wordt omgeruild voor voedsel en goederen. Ach ja, doemdenkerij van de eerste orde zouden veel mensen zeggen. Zou mij allemaal worst zijn. De Wiener Philharmoniker 1 troy ounce zijn mooie glimmers zolang ik ze onberoerd laat. Toch vrees ik de tijd dat ze bekrast en wel deel gaan uitmaken van de inhoud van mijn (vaak lege) porte-met-niks.
Piet Pineut

Lees verder bij de Bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
16939457343 423e7aa63a x files

De “gedeeltelijke” onthullingen uit de nieuwe X-files afleveringen

5212335093 c68fd80329 vvd

Vooral VVD’ers en CDA’ers: Bedrijfsleven maakt gretig gebruik van lobbykracht van ex-politici