in ,

Wordt onze Nederlandse bodem binnen de kortste keren een CO2 ballon?

kan tot 2 januari inspreken op de onlangs gepubliceerde Ontwerp Structuurvisie Ondergrond. Dat klinkt redelijk onschuldig, maar het gaat onder meer, misschien zelfs vooral, over ondergrondse opslag van CO2.

En is het toeval dat Ben van Beurden zaterdag uitgebreid in het FD aan het woord kwam over de noodzaak (voor Shell) om voorlopig volop door te gaan met fossiele brandstoffen. Mét een apart kopje voor CO2 opslag, jawel.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de plannen voor CO2-opslag in de bodem onder Barendrecht werden afgeblazen en dat de plannen voor opslag in kleine lege gasvelden in Drenthe en Groningen werden uitgesteld. Als de discussie wordt heropend zullen de standpunten vóór en tégen nu mogelijk nog uitgesprokener zijn.

Voorstanders zullen zeggen dat het onmogelijk is om op tijd voldoende CO2-reductie te realiseren wanneer we niet ook overgaan tot het afvangen en opslaan van CO2. Bovendien zullen ze onderstrepen dat het veilig kan, ook al is er nog slechts beperkte ervaring met CCS (carbon capture & storage).

Wie tegen is, twijfelt juist over de veiligheid. Die visie wordt wel gesteund door voorbeelden uit de praktijk. Bovendien vertraagt de toepassing van CCS de ontwikkeling van hernieuwbare , vinden ze.

Volgens het kabinet moet de structuurvisie er voor zorgen dat er meer duidelijkheid komt voor initiatiefnemers en andere overheden bij toekomstige projecten in de diepe ondergrond. Welke? Het crescendo leidt naar CCS, van mogelijk tot niet uitgesloten via waarschijnlijk naar “Het afvangen en opslaan van CO2 is op de lange termijn noodzakelijk”.

Hoe verhoudt zich dat dan tot de noodzaak om juist op lange termijn volledig op hernieuwbare energie over te schakelen en net op de korte termijn nog fossiel in te willen zetten? Blijven we dan toch in fossiel hangen met de zegen van de Haagse regenten? En wordt onze bodem binnen de kortste keren een CO2 ballon?

co2 opslag ccsIn de ontwerpvisie staat enerzijds dat het kabinet de voorkeur geeft aan CO2-opslag op zee, maar tegelijkertijd staat er: ‘De business case voor CCS op land is gunstiger dan die van CCS op zee’. Uit de kaart van geschikte opslagplekken blijkt ook dat de meeste geschikte velden op land liggen, in het noorden van Nederland.

Al in het SER-Energieakkoord voor duurzame groei (2013) wordt CCS neergezet als onvermijdelijk om op de lange termijn te komen tot een volledig duurzame energievoorziening. In het Energierapport  van 2016 zegt het kabinet te streven naar een CO2-arme energievoorziening, die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. In die visie is CO2-afvang, transport en opslag een manier om dit doel te behalen.

Volgens het PBL is het afvangen en opslaan van CO2 ‘noodzakelijk om de klimaatdoelen zoals afgesproken in Parijs te halen’. Afvang en opslag van CO2 leent zich om toegepast te worden bij vaste emissiebronnen. Zoals opnieuw geopende kolencentrales?

 

Download de Ontwerp Structuurvisie Ondergrond

Lees meer bij FluxEnergie

Lees verder via de Bron: Duurzaamnieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Prof Droogkloot
3 jaren geleden

En dan te weten dat het hele CO2 verhaal een hoax is. En dat weet Ben van Beurden ook. CO2 is niet giftig en de reden die men opgeeft is omdat het de warmetuitstraling zou verlagen. Alleen gaat die vlieger niet op. Het CO2 percentage in lucht is verwaarloosbaar (0.035 %). DIe CO2 is vitaal voor planten want die breken via fotosynthese de CO2 af. De C wordt gebruikt voor hout en blad en O2 wordt afgegeven aan de lucht. Dus hout van bomen komt van CO2 en niet uit de grond. Het lage CO2 percentage geeft al aan dat planten tegen afsterven aanzitten door onderlinge concurrentie. Meer CO2 geeft meer plantengroei en dat verlaagt die CO2 weer … Er is dus helemaal geen CO2 probleem.
Uiteraard kun je CO2 in de grond terugpompen nadat aardgas eruit is gehaald. Maar dan wel om een andere reden namelijk dat het voor de stabiliteit van de grond beter is om het reservoir niet drukloos te laten. Dat voorkomt dan scheuren in huizen. DIe kosten moeten bij Shell worden neergelegd. En niet bij de burgers !!!

Het ontstaan van Illuminati en de eerste aanzet tot globalisatie

Oei! Blauwdruk voor EU? Duitsland zou privacyrechten burgers willen inperken