in ,

WWF(Wereld Natuur Fonds) onderzocht eigen gruweldaden, besluit om maar te zwijgen

Het World Wildlife Fund wil de bevindingen over een onderzoek in Congo niet publiceren. Er zijn verschillende gevallen van ernstige mensenrechtenschendingen door parkwachters in het Congolese Salonga National Park bevestigd, maar het WWF onthoudt zich van ieder commentaar.

Ondertussen zijn er meer beschuldigingen naar voren gekomen.

WWF International (de internationale organisatie van het Wereld Natuur Fonds) is niet van plan om eventuele bevindingen inzake haar onderzoek naar misstanden ten aanzien van de mensenrechten in het Salonga National Park in de Democratische Republiek Congo, uit te brengen.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine (FAZ) kreeg dat vandaag van de British Rainforest Foundation (RFUK), die het WWF maanden geleden had gewaarschuwd voor deze zaken, te horen. RFUK-directeur Simon Counsell sprak van een “WWF-poging om de Salonga-incidenten te verbergen”.

Het park kreeg eerder enorme kritiek toen bekend werd dat parkwachters de inwoners van naburige dorpen wreed hadden mishandeld.

RFUK had de incidenten blootgelegd en het WWF vertrouwelijk op de hoogte gesteld van de beschuldigingen die dateren van mei 2018. In februari reisden twee teams door de regio om zes bijzonder ernstige gevallen van verkrachting, marteling en moorden te onderzoeken. De onderzoekers interviewden slachtoffers, getuigen, overlevenden en vermeende daders.

Volgens RFUK bevestigt het rapport in essentie de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan tussen 2002 en 2015/16. Het WWF wil het afgeronde onderzoek onderwerpen aan een verdere interne evaluatie, zonder dat duidelijk is of en wanneer iets wordt gepubliceerd. Anders dan in eerste instantie was afgesproken, zou RFUK het rapport alleen onder strikte geheimhoudingsplicht kunnen bekijken.

Simon Counsell vertelde FAZ.NET dat het WWF vele maanden de tijd heeft gehad om de beschuldigingen te onderzoeken, maar men kwam nooit overeen om de zaak buiten de publiciteit te houden. “We hebben WWF altijd duidelijk gemaakt dat we een morele verplichting hebben aan de slachtoffers die ons een mandaat hebben gegeven om hun gevallen bekend te maken en hen te helpen om gerechtigheid te vinden.”

RFUK benadrukt dat de zes gevallen die in detail zijn onderzocht slechts een kleine steekproef zijn. In de afgelopen paar maanden zijn meer beschuldigingen toegevoegd. In totaal heeft RFUK nu negen moorden, tien verkrachtingen en twintig gevallen van foltering of . Er zijn slechts 11 van de bijna 700 dorpen in de regio bezocht.

In een enquête zei een kwart van de 231 geïnterviewden dat de lokale bevolking al eerder was lastig gevallen door parkwachters. Dit omvat ongeautoriseerde doorzoekingen en vernietiging van eigendom.

De achtergrond van het conflict is dat veel mensen ontheemd zijn van hun voorouderlijk land vanwege de beschermingszones en dat ze zichzelf niet langer voldoende kunnen voeden met het waar ze gewoonlijk jagen en verzamelen.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF/WWF) kwam al eerder onder vuur te liggen vanwege haar manier van handelen in Messok Dja, een stuk ongerepte natuur in het Congolese regenwoud. De natuurorganisatie ziet graag dat het stuk land, waar onder andere een aantal bedreigde diersoorten voorkomen, een permanente beschermde status krijgt. Maar het schendt daarbij de mensenrechten van de lokale bevolking, stelt mensenrechtenorganisatie Survival International, waarover Follow the Money (FTM) op 3 januari publiceerde.

Zoals bekend is het Wereld Natuur Fonds mede opgericht door onze prins Bernhard, een man die oog had voor de natuur (maar dan vooral door een vizier). Deze invloedrijke organisatie is vaker negatief in het nieuws gekomen. Toch worden negatieve berichten ook geregeld NIET door de mainstream media gerapporteerd. Zo negeerden de Nederlandse media een in 2011 uitgezonden Duitse compleet. De gehele documentaire is inmiddels ook op verwijderd (maar nog wel hier te zien: link hier).

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

Photo by DocChewbacca


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Radioactieve Fukushima-deeltjes gevonden in de Beringstraat van Alaska

Wat mogen wij niet weten? CIA-stukken over verloren beschavingen op aarde openbaar gemaakt