in ,

Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder Nederlandse jongeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat kritisch kijken naar de oorzaak van het gestegen aantal zelfdodingen in Nederland. Vorig jaar maakten 1917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2016. Vooral onder tieners constateert het CBS een opvallende toename.

Blokhuis wil weten wat de oorzaak is van de stijging en of er sprake is van een eenmalige piek of dat er iets anders aan de hand is. Hij praat hier volgende week over met onder meer stichting 113 Zelfmoordpreventie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Volgens de bewindsman onderstreept de toename ‘”de noodzaak van het beleid van dit om extra in te zetten op suïcidepreventie”. Er gaat bijvoorbeeld extra geld naar 113.

Commentaar: Het lijkt er eerder op dat de “hulp bij zelfdoding” en euthanasie tolereert en zelfs aanmoedigt door een Levenseindekliniek toe te staan. Ook moeten we de media en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde niet uitvlakken. Beide doen aan euthanasie-marketing en zelfmoord-marketing waar jongeren waarschijnlijk heel gevoelig voor zijn. Afgelopen februari was er een heus jongerensymposium tijdens de week van de euthanasie. Maar waarom worden jongeren in plaats daarvan geen levensvaardigheden aangeleerd, zodat ze weten dat het leven lijden is, maar ook dat er licht is aan het eind van de tunnel?

Vooral het aantal zelfdodingen onder mensen tussen de tien en dertig jaar is in 2017 flink gestegen. Een kwart van de sterfgevallen in deze groep betreft zelfdoding, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. Er overlijden relatief weinig mensen van tien tot dertig jaar. In 2017 betrof dit 0,7 procent van het totale aantal overledenen, blijkt uit de cijfers van het CBS.

en hartziekten

Er overleden 81 tieners door zelfdoding; in 2016 lag dit aantal nog op 48. Tussen 1971 en 2016 lag het aantal nooit boven de 58 jongeren per jaar.

In de leeftijdsgroep tien tot dertig jaar komt zelfdoding vaker voor dan overlijden door kanker (15 procent), verkeersongevallen op de weg (10 procent) of hart- en vaatziekten (5 procent).

Drenthe

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze stijging. In de provincies Drenthe en Zeeland komt zelfdoding relatief het meest voor, aldus een woordvoerder van het CBS in het Radio 1 Journaal.

Bij mensen van dertig tot zestig jaar is zelfdoding, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf zestig jaar krijgen de natuurlijke doodsoorzaken de overhand en neemt de sterfte door zelfdoding steeds verder af.

Symptomen

Er zijn aanwijzingen waaraan je kan merken dat iemand mogelijk denkt aan zelfdoding, vertelt psychiater Jan Mokkenstorm in de Dit wordt het nieuws-podcast van NU.nl. “Mensen die hierover denken tasten soms af of ze voor gek worden gehouden of worden uitgelachen als ze iets vertellen over suïcide.”

“Stemmingswisselingen, gevaarlijk gedrag op de weg, depressie, moe of stress kunnen soms signalen zijn“, aldus Mokkenstorm. Als buitenstaander kan het volgens hem al helpen om zonder oordeel te vragen naar hoe iemand zich voelt.

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.

Lees ook eens verder bij de bron: Sott.net


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Doordrammer Ollongren wil voor afschaffing referendum nergens op wachten

Duitse immigranten sturen € 17 miljard naar hun landen van herkomst