Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder Nederlandse jongeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat kritisch kijken naar de oorzaak van het gestegen aantal zelfdodingen in Nederland. Vorig jaar maakten 1917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2016. Vooral onder tieners constateert het CBS een opvallende toename.

Blokhuis wil weten wat de oorzaak is van de stijging en of er sprake is van een eenmalige piek of dat er iets anders aan de hand is. Hij praat hier volgende week over met onder meer stichting 113 Zelfmoordpreventie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Volgens de bewindsman onderstreept de toename ‘”de noodzaak van het beleid van dit kabinet om extra in te zetten op suïcidepreventie”. Er gaat bijvoorbeeld extra geld naar 113.

Commentaar: Het lijkt er eerder op dat de overheid “hulp bij zelfdoding” en euthanasie tolereert en zelfs aanmoedigt door een Levenseindekliniek toe te staan. Ook moeten we de media en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde niet uitvlakken. Beide doen aan euthanasie-marketing en zelfmoord-marketing waar jongeren waarschijnlijk heel gevoelig voor zijn. Afgelopen februari was er een heus jongerensymposium tijdens de week van de euthanasie. Maar waarom worden jongeren in plaats daarvan geen levensvaardigheden aangeleerd, zodat ze weten dat het leven lijden is, maar ook dat er licht is aan het eind van de tunnel?

Vooral het aantal zelfdodingen onder mensen tussen de tien en dertig jaar is in 2017 flink gestegen. Een kwart van de sterfgevallen in deze groep betreft zelfdoding, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. Er overlijden relatief weinig mensen van tien tot dertig jaar. In 2017 betrof dit 0,7 procent van het totale aantal overledenen, blijkt uit de cijfers van het CBS.

Kanker en hartziekten

Er overleden 81 tieners door zelfdoding; in 2016 lag dit aantal nog op 48. Tussen 1971 en 2016 lag het aantal nooit boven de 58 jongeren per jaar.

In de leeftijdsgroep tien tot dertig jaar komt zelfdoding vaker voor dan overlijden door kanker (15 procent), verkeersongevallen op de weg (10 procent) of hart- en vaatziekten (5 procent).

Drenthe

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze stijging. In de provincies Drenthe en Zeeland komt zelfdoding relatief het meest voor, aldus een woordvoerder van het CBS in het Radio 1 Journaal.

Bij mensen van dertig tot zestig jaar is zelfdoding, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf zestig jaar krijgen de natuurlijke doodsoorzaken de overhand en neemt de sterfte door zelfdoding steeds verder af.

Symptomen

Er zijn aanwijzingen waaraan je kan merken dat iemand mogelijk denkt aan zelfdoding, vertelt psychiater Jan Mokkenstorm in de Dit wordt het nieuws-podcast van NU.nl. “Mensen die hierover denken tasten soms af of ze voor gek worden gehouden of worden uitgelachen als ze iets vertellen over suïcide.”

“Stemmingswisselingen, gevaarlijk gedrag op de weg, depressie, moe of stress kunnen soms signalen zijn“, aldus Mokkenstorm. Als buitenstaander kan het volgens hem al helpen om zonder oordeel te vragen naar hoe iemand zich voelt.

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.

Lees ook eens verder bij de bron: Sott.net

Hoeveel sterren geef jij aan dit stuk?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50

Heeft dit stuk toegevoegde waarde? Deel en vertel het verder!!

Reageer mee...

5 reacties op “Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder Nederlandse jongeren”

 1. Anna Lyse schreef:

  Heel veel mensen voelen instinctief dat er iets grondig fout is in “onze” maatschappij. En dat gevoel is volledig juist. Burgers worden massaal belogen en bestolen en “onze” overheid op vrijwel ieder terrein. Anders gezegd: de regering is deel van het probleem geworden …. Als “onze” regering zegt alles uit te zoeken dan weet je het antwoord al van te voren. Er komt een studieteam, er komt een budget en de regering blijft wie het was met Rutte als onbetrouwbare draaikont en knecht van de NWO.
  Voor wie dit alles erg negatief over komt: er is veel aan de hand in de wereld en er is oorlog achter de schermen de cabal of deep state zoals hij in de VS wordt genoemd te verwijderen. Voor de duidelijkheid: je praat dan niet alleen over de VS maar ook over mensen in de EU en in NL.

  Voor wie meer lezen kan onder andere kijken op geopolitics.co/2018/07/03/qanons-the-plan-to-save-the-world-hoax-or-real/ wat er gaande is in de wereld en hoe de wereld zich bevrijdt van de wereldwijde corruptie. Wordt wakker.

 2. Joop- schreef:

  /
  o o r z a a k

  vervreemding -en eenzaamheid

 3. frits schreef:

  Zo ziek hebben de beleidsmakers de wereld gemaakt.
  Met het uitverkoren volk van god voorop.

 4. Jip schreef:

  Te hopen valt dat bij de jongeren de ogen open gaan -en ze oorlog verklaren aan de veroorzakers

 5. Jan schreef:

  .
  Als je de “samenleving” afschaft -en de Participatie maatschappij invoert is dit 1 van de ongewenste resultaten

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close