Ziekenhuis betaalt fop-adviseur vier ton

Het Kennemer Gasthuis betaalde vorig jaar bijna vier ton aan interim-adviseur Maarten van der Vorst. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws. Het Haarlemse ziekenhuis haalde daarbij een truc uit om de wet te omzeilen, die excessieve beloningen moet voorkomen.

Begin vorig jaar besloot het Kennemer Gasthuis de raad van bestuur te versterken met de interim-bestuurder. Gezien de torenhoge vergoedingen die Van der Vorst eerder bij een Limburgs ziekenhuis opstreek, ontstond meteen commotie over de benoeming. SP-Kamerlid Renske Leijten protesteerde destijds tegen de beloningen die Van der Vorst ‘uit de zorgruif op zijn bankrekening bijschreef’. In Kamervragen aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers noemde Leijten hem ‘een prototype graaier’.

Normering Topinkomens

De minister temperde de onrust door erop te wijzen dat Van der Vorst viel onder de nieuwe Wet Normering Topinkomens (WNT). Die wet maximeert de beloning van bestuurders in de semi-publieke sector sinds begin 2013 op 230.474 euro, inclusief vergoedingen en premies. Ook interim-bestuurders die langer dan zes maanden in dienst zijn, vallen onder deze wet. “Ik heb nu geen reden om te veronderstellen dat het Kennemer Gasthuis zich niet aan de WNT gaat houden”, schreef Schippers sussend in haar antwoord.

Nu blijkt dat Van der Vorst een beloning ontving van 382.400 euro, anderhalve ton boven het wettelijke maximum.

via RTL Nieuws.

Photo by Henry.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close