in , , ,

Ziekenhuizen blijven met hulp van overheid coronacijfers afschermen: ‘Wat moet er verborgen blijven?’

Corona Virus Pandemic Coronavirus  - geralt / Pixabay
geralt / Pixabay

Het Belgische parlementslid Frieda Gijbels (N-VA) slingerde gisteren een opmerkelijke tweet de wereld in, waarin ze suggereert dat de directeur van gezondheidsinstituut Sciensano en de federale overheidsdienst (FOD) de opdracht hebben gegeven om de coronacijfers van ziekenhuizen niet vrij te geven.

“De directeur van Sciensano vindt dat alleen ‘nuttige’ informatie gedeeld moet worden,” schrijft Gijbels. “Maar wie bepaalt wat nuttig is? Onaanvaardbaar.” Het parlementslid voegt toe dat ze al sinds afgelopen zomer naar de ziekenhuiscijfers vraagt, maar steeds nul op het rekest krijgt.

Sciensano zegt de ziekenhuiscijfers niet te willen vrijgeven omdat ze ‘moeilijk te interpreteren’ zijn. “Wat een minachtig voor burgers en parlement,” vindt Gijbels.

“De argumenten om ze niet te geven, grenzen aan onzin en minachting voor het parlement,” schrijft ze op de website van de N-VA.

Onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert van nieuwssite HLN reageert: “De ziekenhuizen blijven – met hulp van de federale overheid – hun coronacijfers afschermen voor de bevolking. Wat moet er verborgen blijven?”

“Misschien wordt het tijd voor een onderzoekscommissie,” zegt hij.

Ze lijken bang voor transparantie

Bossaert onderzocht eerder of sommige ziekenhuizen hun coronacijfers manipuleren om daar financieel beter van te worden. Wat blijkt? Overheidsdocumenten wijzen in die richting. In de documenten staat dat ze mogelijk aan ‘financiële optimalisatie’ doen via coronacijfers. Sjoemelaars riskeren geen sanctie.

Ook vroeg de journalist of ziekenhuizen hun coronasterfte openbaar wilden maken. De meeste weigerden. “Ze lijken bang voor transparantie,” zei Bossaert. Sommige ziekenhuizen lieten weten dat ze de cijfers niet naar buiten mogen brengen van de overheid.

De regering van Merkel hield het geheim

Ook bij onze oosterburen ….

Lees verder bij de bron: Ninefornews

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sddefault e1623890640679

Warning! A Disaster is Coming

cash 1541413760

Het gaat snel: Zweden schaft vanaf 2023 contant geld af