in

‘Ziekmakende bacteriën op rauwe groente’

Heb je net een teil gelukzalige veldsla, bladspinazie, wortelen, komkommer en tomaat aangemaakt, waarschuwen ze bij WUR voor wat je aan ellende binnen kunt krijgen.

Terwijl we bij voedselveiligheid vooral aan salmonella in kip denken, kunnen ook rauwe groenten en fruit gevaarlijke bacteriën bevatten. Onderzoeker Leo van Overbeek brengt daarom in kaart hoe ziektekiemen vat krijgen op onze gewassen, zodat telers kunnen proberen dit te voorkomen. “In de landbouw gebeurt nog van alles dat onbekend is.”

“We eten steeds meer verse groenten en fruit. Ik zie op feestjes komkommer, paprika en zelfs rauwe bloemkool.” Microbioloog, onderzoeker en projectleider Leo van Overbeek eet het allemaal graag op, maar waarschuwt ook gelijk. Hij doet namelijk onderzoek naar hoe bacteriën op planten komen waar de mens ziek van wordt (zoals de EHEC, kort voor de enterohemorragische E. coli). Gekookt sterven die ziekmakers, maar eten we de planten rauw op, dan bestaat de kans op voedselinfectie.

Meereizen op planten blijkt niet heel lastig voor pathogenen, legt Van Overbeek uit. Ze komen bijvoorbeeld voor in natuurlijke mest, zoals de poep van koeien. Bemest je hiermee een krop sla, dan worden bacteriën (waaronder de humaan pathogene) aangetrokken door de stoffen die de wortels afgeven. Ook kunnen ze als het regent opspatten richting de bladeren. Bovendien kunnen EHEC’s en andere ziekmakers op de plant belanden door bewatering met slootwater waar vogelpoep in zit – en dus de bacteriën.

Lees verder bij de bron: TPOok


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Oorkapjes
5 maanden geleden

Behalve mondkapjes heb ik besloten ook oordopjes in te doen.
Wanneer stopt deze bangmakerij en deze gekte?

Belasting op aardgas weer verder omhoog om gebruik te ontmoedigen

Inzamelingsactie: hoger beroep zaak Akwasi