in , ,

Zit er opnieuw een Black Swan in de economie verborgen?

Ze worden Black Swans genoemd, de risico's waar de wereldeconomie mee wordt geconfronteerd en die eigenlijk onvoorspelbaar zijn. De naam is ontleend aan een boek van auteur Nassim Taleb die daarmee internationale roem heeft verworven. Zowat elke econoom die naam waardig speurt tegenwoordig naar de fameuze zwarte zwanen, die echter niet altijd met zekerheid determineerbaar zijn.

Een aantal mogelijkheden willen we u niet onthouden. Een mogelijke ‘black swan' is een G7-boom. De groei in de ontwikkelde landen herstelt in dit scenario sneller dan verwacht, dankzij aantrekkende bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen. De Fed kan dan de balans sneller dan verwacht verkleinen.

En hier ligt meteen het probleem, want de rentestijging in de kan de wereldeconomie de adem afsnijden. Goed nieuws wordt zo slecht nieuws.

Daarnaast is er de kans op capaciteitsbeperking. Centrale overdrijven de reservecapaciteit in de . Maar zwakkere trendgroei en permanent verlies van capaciteit brengt dichterbij.

Als de vraag groeit, schiet inflatie omhoog en moeten centrale banken het beleid omgooien. Dat zou een gigantische verschuiving op de financiële markten veroorzaken, met onvoorspelbare gevolgen.

Lees verder via Zit er opnieuw een Black Swan in de economie verborgen?.

 

Foto via 360around


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Minister Hennis alweeer: Opnieuw zet de JSF de politiek op scherp

FAAL! ECB-wapen blijkt eerder erwtenschieter dan bazooka