in

Zonnebrandcrème beschermt niet tegen huidkanker

Uit een Brits onderzoek blijkt dat zonnebrandcrème niet voldoende beschermt om maligne melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, te voorkomen. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester onderzochten het effect van uv- op de huid van muizen. Het is bekend dat uv-straling kan leiden tot de ontwikkeling van een melanoom, maar onduidelijk was met behulp van welk mechanisme de straling -materiaal beschadigt.

De enige bekende, beïnvloedbare risicofactor voor het krijgen van een melanoom is blootstelling aan zonlicht en zonnebankgebruik. Het gaat hierbij dan vooral om het voorkomen van verbranding.

De onderzoekers keken naar de rol van zonnebrandcrème bij het voorkomen van een melanoom. Ze zagen hoe uv-straling het gen p53 beschadigt, een tumorsuppressorgen dat onbeperkte deling van cellen voorkomt, en daarmee het ontstaan van een tumor vermindert.

Dit gen beschermt normaal gesproken tegen DNA-schade. Zonnebrandcrème bleek de schade aan het DNA te verminderen en de ontwikkeling van melanomen te vertragen. Maar huidkanker voorkomen doen zonnebrandcrèmes dus zeker niet.

Verder via NineForNews.nl.

Photo by ednl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We zijn het zat!, geldschepping uit het niets moet stoppen

Alle presidenten op één na stammen af van middeleeuwse Engelse koning