Zonnepanelen, een tikkende tijdbom die hoe dan ook af zal gaan

kareni / Pixabay

Dit vind je misschien ook leuk...

Reageer mee...

13 reacties op “Zonnepanelen, een tikkende tijdbom die hoe dan ook af zal gaan”

 1. W.Vleeshhouwer schreef:

  Goed om te horen dat zonnepanelen niet zo geweldig zijn, maar een andere oplossing geeft u niet.
  Zouden wij misschien de warmte die diep onder onze voeten ligt, niet kunnen gebruiken?

 2. a schreef:

  Bijna alle zonnepanelen tegenwoordig zijn gemaakt van silicium, zonder cadmium en dergelijke. De rest van het artikel is van gelijkaardige kwaliteit.

 3. Arie van den Berg schreef:

  Blijft een fors andere levenswijze over, meer gebruik van onze eigen lichaamskracht, meer gebruik van de zon door glas. Ontwikkelen van meer handmatig aangedreven machines. Betekent eenvoudiger reizen, lagere huistemperatuur, daar meer gebruik van de wind, denk aan zeilen.
  Zag een studie aan de WUR wat dit voor landbouw betekent.Meer werkgelegenheid, hogere productie door minder schade van zware machines. Wel elke hectare zien te benutten voor een vorm van landbouw( met meer natuur en biodiversiteit ) Consument hoger deel van inkomen voor voedsel, is dan ook ruimte voor. Ouderwets?, misschien met nieuwe technieken zonder kostbare grondstoffen haalbaar, alleen gaan we nu precies de andere kant op.

 4. Erik Don. schreef:

  Deze discussie keert iedere keer terug. Denk aan de kerncentrales. Men ging massaal naar Dodewaard om te demonstreren, hiervoor werden extra treinen ingezet. Hadden we toen maar beter geweten, dan hadden we er kerncentrales bijgebouwd. Nu zitten we met teveel opwarming dat niet meer terug te draaien is. De weg naar de hel…

 5. MM schreef:

  verandering klimaat gebeurd al miljarden jaren, De huiidige is een verdienmodel

 6. AJ schreef:

  Wat een aandacht voor dit achterhaalde artikel. Fakenews is egotrippen en verspillen van andermans tijd.

 7. Edv schreef:

  Fake news. Zit geen cadmium in. Vergelijking met kern afval is volkomen scheef. Doe u huiswerk opnieuw zou ik zeggen.

 8. Lin schreef:

  Cadmium zit alleen in zonnepanelen uit China. Nou, koop deze dan gewoon niet. Nu wordt silicium gebruikt.

 9. Koen Robersscheuten schreef:

  Ik deed net de berekening op Breitbart. Zo’n zonnepaneel bestaat hoofdzakelijk uit glas en een aluminium kader. De eigenlijke zonnecel is een dun zeer dun laagje silicium, gedopeerd met wat bijzondere metalen, in zeer lage hoeveelheid. Dit laagje is naar ik schat een 15 tal gram. Het glas van mijn behoefte aan energie van de zonnecellen weegt 1,5 ton op 20 jaar. Het glas dat mijn huishouden nu verbruikt is 5 ton op 20 jaar. Dit glas kan perfect gerycleerd worden, zoals het nu reeds gebeurd. Niet dramatisch dus. Een kilogram Uranium brengt 24 miljoen KWh op. Maar dat geeft minstens 10 keer meer kernafval. 1/3 van de energie gaat verloren bij thermische omzetting naar electriciteit.
  De verhouding 15 gram silicium (=zand) dat 4500 KWh opbrengt over zijn levensduur van 20 jaar en uranium bedraagt dan 2,75. En dat silicium kan perfect gerecycleerd worden, met speciale metalen incluis. Ik ben geen eko-freak, maar ik wil noch olie noch eko terrorisme steunen. Mijn zonnecel systeem met batterij opslag genereert aan 5,5 cent per KWh. De netprijs is nu 35 cent, in België. Laat ze maar windmolens bouwen en geld malen. Ik betaal lekker niet mee. Al mijn berekeningen zijn zonder subsidies.

  Het wegennet kost 150 keer meer dan wat er in geinvesteerd wordt. Verwacht vaan de roverheid dat ze dat ook kan met energie opwekking.

 10. Koen Robersscheuten schreef:

  En dan wil ik daar nog bijvoegen : in vergelijking met fossiele brandstoffen kolen en olie aan 8 en 12 KWh per kilogram brengt een silicium zonnecel 29 000 keer meer energie op. 4500KWh per 15 gram.

 11. Dylan schreef:

  Wat een slecht artikel. Ik zou even iets meer research doen om eerlijk te zijn. Een zonnepaneel is voor meer dan 95% recyclebaar. Goed artikel voor de onwetende burger voor het verspreiden van fake news.

Discuseer je mee?

Close