in , ,

Zorg met deze stappen dat Google niet meer bijhoudt waar jij bent geweest

mohamed_hassan / Pixabay

Consumentenbonden uit heel Europa komen samen in actie tegen de manier waarop Google de locatie van gebruikers volgt. Deze manier van tracking gaat in tegen de Europese regels rondom de bescherming van persoonsgegevens.

Aanleiding voor de actie is een onderzoek van de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet. Google is niet transparant over de manier waarop ze de locatiedata verzamelen, vinden ze. Het bedrijf heeft de locatieinstellingen op Android-telefoons zijn zo ingericht dat het onduidelijk is hoe je ze precies uitzet.

Het gevolg? Jij weet niet waar je precies toestemming voor geeft, terwijl de Europese privacyregels dat wel vereisen. In Nederland heeft de consumentenbond daarom een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Zo zet je tracking door Google in je browser en op YouTube uit

Maak jij je ook zorgen over hoeveel informatie Google over je verzamelt? Wij helpen je om je instellingen zo aan te passen dat Google minder bijhoudt waar jij zoal bent.

Waar je bent en welke sites je bezoekt wordt standaard door Google bijgehouden, tenzij je dat uitzet. Zelfs als je geen gebruikt maakt van Chrome (de browser van Google) houden ze toch een hoop over je bij. Gebruik je Google Maps om je route te bepalen? Google als zoekmachine? Youtube om videos te bekijken? Waarnaar, waar en wanneer je dat deed is waardevolle infomatie voor de techreus.

Op https://myaccount.google.com/activitycontrols kan je inzien welke informatie over je (online) activiteit Google allemaal over je bijhoudt. (Let op: misschien moet je eerst inloggen op je Google-account).

Klik op ‘activiteitsacties’ in het menu aan de linkerkant. Hier kan je per optie uitzetten wat Google van je bijhoudt. Belangrijk is dat je hier, naast ‘locatiegegevens’ ook ‘web- en appactiviteit’ uitzet! Google ziet de locatie waar jij een app gebruikt namelijk ook als appactiviteit, en zal het daarom alsnog bijhouden als je dit aan laat staan.

Kies daarna via het linkermenu voor ‘activiteit verwijderen’. Selecteer in het dropdown menu onder ‘op basis van datum’ de optie ‘onbeperkt’ en dan op ‘verwijderen’.

Zo schakel je locatie volgen uit op je Android-telefoon

Uit aanvullend onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bij ruim de helft (54%) van de gebruikers van een Androidtelefoon de functie ‘web&app activiteit’ ingeschakeld is. Wil jij zorgen dat Google jouw locatie niet constant bijhoudt?

Ga naar ‘Instellingen’ → ‘Google’ → ‘Google Account’

Klik op: ‘Gegevens & personalisatie’ en dan op ‘web- en app-activiteit’

Schakel hier ‘Web- en app-activiteit’ uit.

Ga vervolgens weer terug naar ‘Gegevens & personalisatie’

Klik op ‘Locatiegeschiedenis’ en zet het bijhouden van je locatiegeschiedenis uit.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Open brief van 177 Europese wetenschappers uit 17 landen over de militaire draai van de EU

Shell en belasting betalen? Zet het maar uit je hoofd!