in ,

Zorginstituut: premiegeld verslaafdenzorg voor groot deel verspild

2713792963 5019201e68 cocaine1

Te veel verslaafden in Nederland krijgen een behandeling vergoed die hen helemaal niet van de alcohol of drugs afhelpt. Dat constateert het Zorginstituut Nederland in een concept-rapport. Het instituut is de belangrijkste adviseur van minister Edith Schippers (volksgezondheid) over de vraag welke behandelingen vergoed moeten worden uit het basispakket in de zorgverzekeringen.

Sinds 2008 eten steeds meer nieuwe klinieken uit deze ruif. Een deel van hen werkt met bewezen methoden, maar andere juist niet. Zo is er een kliniek die bij navraag van de zorgverzekeraar veertien uur per dag activiteiten bleek te declareren als ‘yoga, paardrijden en film kijken’.

De nieuwe aanbieders, die hun aandeel in de verslavingszorg in twee jaar tijd bijna verdubbelden tot een marktaandeel van ruim 7 procent, nemen mensen met verslavingsproblemen relatief vaak op in de kliniek. Dit terwijl de zogeheten ‘ambulante’ behandeling niet alleen een stuk goedkoper is, maar ook het voordeel heeft dat verslaafden direct leren om te gaan met hun problemen thuis – in plaats van dat ze na weken ‘clean’ uit de kliniek terugkeren en direct weer terugvallen.

Ook willen de nieuwe aanbieders nogal eens ‘dagbehandelingen’ in het buitenland aanbieden, waarmee de band met ‘thuis’ helemaal wordt doorgesneden. Nazorg – essentieel om een terugval te voorkomen – is niet altijd goed verzorgd.

via TROUW.

Foto via Nightlife Of Revelry cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nieuwe documentaire onthult verb e1539430218821

Nieuwe documentaire ‘onthult verband tussen straling mobieltje en hersenkanker’

7114253117 6833f4f136 gepensioneerde1

Bittere pil voor gepensioneerde en werkenden, jong en oud de klos door pensioenregels