in , , ,

Zorgkosten Nederland overstijgen de rest van Europa

via http://blog.zorgkiezer.nl/zorgverzekeringen/infographic-welke-zorgverzekeraars-horen-bij-elkaar/

De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander geeft jaarlijks gemiddeld 5.169 euro uit aan zorg. Ter vergelijking: andere West-Europese landen, als (4.434 euro), (3.572 euro) en (1.904 euro) zijn beduidend goedkoper uit. Dat blijkt uit onderzoek van ZorgWijzer.nl.

Vergelijking zorgkosten

zorgkosten
Uit de infographic van ZorgWijzer blijkt dat Nederland samen met en schrijnend duur is op het gebied van gezondheidszorg.

Allereerst geeft Nederland maar liefst 9,5 procent van zijn Bruto Nationaal Product (BNP) uit aan zorg, blijkt uit gegevens van de World Databank. Een percentage dat in de meeste andere Europese landen veel lager ligt. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ligt het percentage in Nederland zelfs nog iets hoger, namelijk niet 9,5 maar 10,9 procent. Alleen de Verenigde Staten besteden meer van het BNP aan zorg dan Nederland.

ZorgWijzer onderzocht ook wat de gemiddelde zorguitgaven per hoofd van de bevolking zijn in alle Europese landen. Ook daar scoort Nederland hoog op de ranglijst. Alleen een aantal Scandinavische landen, Zwitserland, Monaco en Luxemburg zijn duurder. Feit is dat inwoners uit deze landen een veel hoger gemiddeld salaris hebben en deze zorgkosten daarom gemakkelijker kunnen opbrengen dan men dat in Nederland kan.

Opvallend is bijvoorbeeld dat in het Verenigd Koninkrijk, een land waar gemiddeld meer verdient dan in Nederland, de zorgkosten per hoofd 31 procent lager uitvallen. Dat komt neer op ruim 130 euro per maand minder. En ook in onze directe buurlanden, Duitsland en België, is zorg goedkoper.

Aan de hand van de beschikbare statistieken kun je een duidelijke conclusie trekken: de zorgkosten in Nederland overstijgen de rest van Europa.

Kwaliteit

Het goede nieuws is dat we wel ‘waar voor ons ' krijgen, stelt een analyse van het Zweedse Health Consumer Powerhouse (HCP). In het rapport van de Zweden staat dat ons land op het gebied van diverse kwaliteitsindicatoren beter scoort dan alle andere Europese landen. Nederland scoort 916 punten (op een schaal 1000), daarna volgen Zwitserland en Noorwegen met respectievelijk 894 en 854 punten.

Onze buurlanden, België en Duitsland scoren met respectievelijk 836 punten en 828 punten een stuk minder dan Nederland. Het weliswaar goedkopere stelsel in scoort slechts 736 punten, ofwel 20 procent minder.

Het hele onderzoek met grafieken is te vinden op: ZorgWijzer.nl.

Lees verder via de Bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Na de wereld geterroriseerd te hebben met Zika paniekzaaierij, Zika virus veroorzaakt ondanks alles toch geen hersen misvormingen

Meetinstrument “de behandelindex” van zorgverzekeraars nadelig voor patiënten