in ,

Zwarte lijst artsen incompleet en vol fouten

Het BIG-register, waarin alle zorgverleners met een beschermde titel staan, is onzorgvuldig en incompleet en niet verbeterd na de zaak Jansen Steur. Onder meer drie tandartsen met een Brits beroepsverbod zijn in Nederland toch bevoegd om te werken.

De fouten in het registratiesysteem voor onder meer artsen, tandartsen en verpleegkundigen variëren van verkeerde data van bijvoorbeeld berispingen tot het ontbreken van informatie over zorgverleners met een beroepsverbod, de zogenaamde doorhaling. Het BIG-register blijkt ook incompleet. Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de TU Delft noemt de bevindingen in de uitzending dramatisch. ‘Je mag van het register verwachten dat ze accuraat zijn. Het punt dat daar onvolledigheden in zitten is heel ernstig, want dat creëert een schijnveiligheid.'

Het CIBG, de instantie die het BIG-register beheert, erkent dat informatie niet klopt. ‘Wij danken voor de signalen en zijn een onderzoek gestart.' Ondertussen is er een maand verstreken sinds Altijd Wat Monitor informatie over de drie tandartsen met een Brits beroepsverbod deelde met het register. Zij staan nog steeds als foutloos in het BIG-register.

Een tandarts die is doorgehaald op basis ernstige fouten. Meer dan 100 klachten in en die is weer in Nederland aan het werk.'

Tweede Kamer-fracties zijn ontstemd over de fouten in het BIG-register. Coalitiepartijen en , maar ook oppositiepartijen , , , en willen opheldering van verantwoordelijk minister Schippers van Volksgezondheid.

Het gehele onderzoek is maandagavond 1 september te zien om 21.25 uur op NPO 2.

via Altijd Wat Monitor.

Foto via Sebastiaan ter Burg


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tekenent: Helft ouders kan kind niet helpen bij huiswerk

Gezinnen naar de afgrond gedreven: Woede om Enschedese bijstandsmaatregel