in

Zweden: Angst voor de verkiezingen – € 1,3 miljoen voor de strijd tegen “Fake News”

De Zweedse regering stelt aan de vier grote media-instellingen een bedrag van meer dan € 1 miljoen ter beschikking om zogenaamd “Fake News” voor de verkiezingen volgend jaar te bestrijden.

Het project wordt door het “Zweedse Centrale Bureau voor Innovatiesystemen Vinnova” met € 1,3 miljoen gefinancierd en is gebaseerd op de samenwerking tussen de publiekrechtelijke zenders SVT, Sveriges Radio en de uitgeverijen Bonnier en Schibsted, die onder andere ook eigenaars zijn de kranten Aftonbladet en Svenska Dagbladet.

Vinnova omschrijft het “Anti-Fake-News-Platform” als een “digitale mogelijkheid waarmee teksten gecontroleerd en benadrukt kunnen worden, bijvoorbeeld uitspraken van de politici en ambassadeurs die via verspreid worden”.

De beslissing om te bepalen wat “Fake News” is en wat niet, wordt bepaald door de schrijvers van de publiekrechtelijke media zelf. Vinnova denkt dat het censuurprogramma “van beslissende betekenis” zou kunnen zijn bij de verkiezingen van volgend jaar in .

Behalve het feit dat redacteuren van publiekrechtelijke media-instellingen zodoende nog meer invloed krijgen, zal de censuursoftware ook terugvallen op automatismen om “de kwaliteit te verhogen en het risico van verkeerde of irrelevante data te reduceren die openbaar worden”.

is al een stap verder. Hier is al een censuurplatform in gebruik

Het nieuwe censuurplatform is niet de eerste digitale fact-check-dienst die in Europa of in de VS ingezet dient te worden. In het begin van dit jaar ontwikkelde Duitsland een gelijksoortig platform genaamd “Correctiv”, dat door de linkse miljardair gefinancierd en met journalisten van de publiekrechtelijke media bezet werd.

De argumenten voor de oprichting van “Correctiv” in Duitsland in februari van dit jaar waren grotendeels identiek aan die van de Zweedse regering nu. Men zegt dat de noodzakelijk zou zijn om “Fake News” voor de verkiezingen tegen te gaan.

“Fake News” wordt voor de opkomst van populistische partijen in heel Europa verantwoordelijk gemaakt. Ondanks de marktinvoering van “Correctiv” maanden voor de verkiezingen, lukte het de Alternative für Deutschland (AfD) bij de verkiezingen in september om de op twee na grootste partij in Duitsland te worden.

Kort na de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump beweerden de Democraten en politieke kringen dat ook hier “Fake News” tot zijn overwinning bijgedragen zou hebben. Als gevolg daarvan bouwde de sociale media reus “Politifact” en “Snopes” in om bepaalde nieuwsberichten als “Fake News” te markeren.

Bron:
www.journalistenwatch.com
Door: Bianca Hoekstra

Lees ook eens verder bij de Bron: E.J. Bron


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Referendum sleepwet komt er definitief aan

De PVV, een gelopen verhaal?