Zoals verwacht: inlichtingendiensten houden zich niet aan regels sleepwet

Dit stopt niet vanzelf meer ….

blickpixel / Pixabay

De inlichtingendiensten en MIVD gaan deels onrechtmatig om met de data die ze verzamelen. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) constateert dat in een tussentijdse rapportage over de toepassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv2017), in de volksmond genoemd.

Inlichtingendiensten AIVD en MIVD tapten te breed satellietverkeer af en sloegen te veel data op, ook van onschuldige burgers. Dat schrijft toezichthouder CTIVD in een nieuw rapport.

Informatie werd bovendien niet snel genoeg gefilterd op informatie die van belang is voor een onderzoek. Ook daarmee bleef onnodig informatie van onschuldige burgers in systemen van de staan.

Ook bij het aftappen van communicatie over radiokanalen ging niet alles goed. Informatie die irrelevant was bevonden, werd niet direct vernietigd.

Nieuwe wet

De bevindingen gaan over de periode tussen mei 2018, toen nieuwe inlichtingenwet intrad, en januari dit jaar. Over de wet was veel discussie: in een stemde een meerderheid tegen. In gewijzigde vorm werd de wet alsnog aangenomen.

Vooral de nieuwe bevoegdheid om op grotere schaal internetverkeer af te tappen, leidde tot  …

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wees welkom! Terreurverdachte heeft alleen spijt van het feit dat hij geen Nederlanders heeft gestoken

‘Ik heb deze set van omstandigheden nog nooit gezien’: Binnen een jaar in de recessie