In Zaanstad is minstens 1,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld verdampt door het faillissement van de stichting Welsaen, verantwoordelijk voor buurthuizen en jongerenwerk. De curator onderzoekt of er opzettelijk geld is weggesluisd.
Het bestuur van stichting Welsaen vroeg begin juni onverwacht faillissement aan. Inmiddels proberen bewoners van de gemeente Zaanstad de buurtcentra van Welsaen zelf met vrijwilligerswerk open te houden. In de achterstandswijk Kogerveld is dat niet gelukt. Daar is het buurthuis sinds 1 juli dicht.
In heel nederland bezuinigen gemeenten op welzijnswerk voor kwetsbare groepen, zoals ouderen of jongeren in achterstandswijken. Om het hoofd boven water te houden, fuseerde de stichting Welsaen in Zaanstad vorig jaar met Evean, een grotere zorgorganisatie in Noord-Holland. Evean is op zijn beurt weer onderdeel van Espria, met een omzet van 835 miljoen euro en ruim 11 duizend medewerkers een van de grootste werkgevers in de zorg.
Het is een trend die op meer plaatsen zichtbaar is: gemeenten organiseren zorg en welzijn liefst zo dicht mogelijk bij de burger. Maar achter de schermen wordt de hulp vaak geleverd door een groot zorgbedrijf dat, in het geval van Espria, opereert van Purmerend tot Assen.
De Zaanse stichting Welsaen had op het moment van de fusie rond de 2,5 miljoen euro eigen vermogen. Omdat dat kapitaal in het verleden is opgebouwd met Zaanse subsidies, werd met de gemeente afgesproken dat niet al dat geld zou verdwijnen in de fusieorganisatie, maar beschikbaar zou blijven voor het plaatselijke welzijnswerk.
via VK.