in ,

Kabinet wil surveillancestaat zonder toezicht rechter

Nu de Snowden-storm is gaan liggen, pakt de politiek stevig door. Deze maand stuurden minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert het voorstel naar de Kamer. Een omstreden verandering is dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) na invoering van de nieuwe op grote schaal informatie kunnen onderscheppen en opslaan.

Dat de geheime diensten straks een sleepnet kunnen uitgooien over al het internetverkeer wordt door critici beschouwd als massasurveillance van burgers en bedrijven. De nieuwe wet bevat wel een aantal waarborgen, maar het grootste kritiekpunt is het ontbreken van onafhankelijk voorafgaand toezicht. In het wetsvoorstel bepaalt de minister van Binnenlandse Zaken voor de AIVD en de minister van Defensie voor de MIVD. Alleen voor advocaten, journalisten en het openen van brieven is nog wel eerst toestemming van een rechter nodig.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten () is belast met het toezicht op de AIVD en MIVD. Daarbij gaat het om controle achteraf, geen toetsing vooraf, en deze commissie is benoemd door de minister. Van links tot rechts wordt nu opgeroepen om die regeling aan te passen, en werkelijk onafhankelijk voorafgaand toezicht als waarborg in de wet op te nemen.

Tegelijkertijd kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aan dat hij met een nieuw wetsvoorstel zal komen om internetproviders te verplichten om persoonsgegevens te bewaren. De rechter veegde de eerdere Bewaarplicht-wet van tafel.

Lees verder via: PrivacyNieuws

Photo by DonkeyHotey


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe houdt je het volk onder controle?

Medewerker jeugdzorg ONTLOOPT beroepsverbod in Valkenburgse zedenzaak