in , ,

Banken verzonnen eigen regels: Boeterentes banken te hoog

Onderzoek van de Consumentenbond en Ikbenfrits.nl laat zien dat aflosnota’s van hypotheekverstrekkers aan klanten die vervroegd hun aflossen of oversluiten volkomen onduidelijk zijn. De berekeningen leidden in de meeste gevallen tot te hoge boetes en bij een aantal is de boeterente bij het aflossen of oversluiten van een annuïteitenhypotheek juist verslechterd.

SNS komt van de grootbanken het slechtst uit het onderzoek. , Obvion en maken misbruik van de nieuwe richtlijn door boetes voor hun bestaande klanten met een annuïteitenhypotheek te verslechteren. Alleen Triodos Bank berekende nooit te veel boeterente.

Volgens de leidraad van de AFM (pdf) mogen hypotheekverstrekkers vanaf 14 juli 2016 bij vervroegde aflossing geen kosten in rekening brengen die hoger zijn dan het financiële nadeel dat zij hebben. Ook moeten ze duidelijk aan hun klanten uitleggen hoe de boete is berekend.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Banken zijn volstrekt onduidelijk over hoe de boeterenteberekening tot stand is gekomen. Het is schokkend om te zien dat sommige banken denken dan te kunnen volstaan met een bedrag en een datum van berekening. Wat hebben hun klanten daar nou aan?’

Michiel Lensink, directeur Ikbenfrits.nl: ‘De banken verzonnen bij het berekenen van de boetes hun eigen regels. Sommigen gingen daarin heel ver in het benadelen van de klant. De klanten centraal zetten: dat blijkt voor de banken heel moeilijk te zijn.’

Om een boeteberekening te kunnen narekenen, hebben consumenten op 7 punten informatie nodig. Bijvoorbeeld: over welk deel men géén boete hoeft te betalen en met welke rente de bank de hypotheekrente vergelijkt om de boete uit te rekenen. De Consumentenbond vraagt de banken om de 7 punten op te nemen in de informatie op de aflosnota.

Sinds 14 juli 2016 geldt nieuwe Europese regelgeving (MCD). Vanaf dit moment hebben klanten die te veel betalen voor het aflossen of oversluiten van hun hypotheek recht op een teruggave van de te veel betaalde boeterente. De Consumentenbond en Ikbenfrits.nl willen dat banken die vóór 14 juli 2016 te veel kosten hebben gerekend voor extra aflossingen en oversluiten dit ook terug betalen.

Lees verder via de Bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Docu: Big Pharma, het duistere spel van de gezondheidszorg

Grootste medische lek ooit: gegevens 300.000 mensen op straat