in

Cameron drukt Britse noodwet bewaarplicht door

263052565 a5be2c28ea telecom1

De Britse regering drukt een spoedwet door om de vermaledijde bewaarplicht te reanimeren, na het doodsvonnis van het Europees Hof.

De Britse regering jaagt met steun van Labour een noodwet door het parlement, zodat opsporingsdiensten metadata kunnen blijven vorderen bij telecomproviders. In mei oordeelde het Europees Hof dat de richtlijn bewaarplicht illegaal was, want in strijd met fundamentele privacyrechten.

Doorstart voor bewaarplicht

Maar die rijke bron van data is noodzakelijk om criminaliteit en terreur te bestrijden, stelt Cameron. Dus wordt de Britse bewaarplicht om een paar punten met spoed aangepast en door het parlement geloodst, meldt onder meer The Guardian.

De regering hamert erop dat de noodwet echt geen nieuwe bevoegdheden geeft aan politie en justitie, en de bewaarplicht juist inperkt. Zo wordt de bewaartermijn teruggeschroefd van twee naar één jaar en komt er een duidelijker ‘juridisch kader’. Ook zal de overheid jaarlijks het aantal opvragingen gaan openbaren, zoals in Nederland al enkele jaren gebeurt.

In verschillende Europese landen is de bewaarplicht reeds afgeschaft, al dan niet naar aanleiding van het EU-vonnis. De Nederlandse regering heeft geen haast,

Lees verder via Webwereld.

Photo by Luigi Rosa has moved to Ipernity cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6242290652 76f1370a6c ECB1

Kernwoorden EU (Vrede zij met U): DRUK, DWANG, AFDWINGEN, EISEN… : Draghi (ECB) voert druk op lidstaten eurozone op

6707973227 01c3fc6000 ING1

ING bestuurder leeft in sprookjeswereld: ‘Bankensector heeft voldoende geleerd van crisis’