in , , , ,

Het Openbaar Ministerie vroeg ILLEGAAL de ‘ongeblurde’ gezichten van ANPR foto’s op

person holding black Canon DSLR camera

Op 461 belangrijke knooppunten hangen ANPR-camera’s – Automatic Number Plate Recognition – boven de Nederlandse wegen. Daarmee registreert de Nederlandse politie iedere dag miljoenen auto’s die langs rijden.

De kentekens worden met speciale software automatisch uitgelezen.

De database met tientallen miljoenen registraties van auto’s en kentekens op Nederlandse wegen genaamd Argus speelt een belangrijke rol in het reconstrueren van bewegingen van verdachte auto’s. De camera’s kunnen ook gebruikt worden voor snelle opsporing van verdachte auto’s.

In de database worden niet alleen kentekens opgeslagen, maar ook foto’s van de auto’s. Steeds vaker zijn bestuurders en inzittenden herkenbaar op die foto’s , onthulde NRC afgelopen week.

Omdat voor het gebruiken van foto’s waar bestuurders herkenbaar op zijn geen wettelijke grond bestaat, is het gebruik voorlopig stilgelegd. Inzittenden die herkenbaar op een ANPR-foto staan moeten onherkenbaar gemaakt worden (‘geblurd’), bepaalde de wetgever in 2019.

Het OM en de politie hebben moeite daarmee genoegen te nemen. Zij probeerden in 2019 meermaals de ‘ongeblurde’ foto’s te achterhalen om ze te kunnen gebruiken in opsporingsonderzoeken.

De pogingen van het OM om de ongeblurde foto’s te achterhalen zijn beschreven in een onderzoek van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) dat september vorig jaar verscheen…

…In één zaak is een onbewerkte foto daadwerkelijk verkregen. Andere verzoeken werden wel gedaan, maar door het OM afgewezen, zei een betrokken officier van justitie aan de onderzoekers.

Justitie moet in 2019 technisch gezien alles uit de kast halen om de onbewerkte foto uit Argus te krijgen, blijkt uit het WODC-rapport. Als een foto eenmaal geblurd is, is dat proces onomkeerbaar. Het OM wendde zich uiteindelijk tot back-ups van Argus, waarin ongeblurde foto’s zeven dagen lang bewaard werden.

Met „veel (technische) inspanning” lukte het om de onbewerkte foto daar uit te plukken. Meerdere technici waren er „uren” mee bezig, memoreert Van Berkel.

Het bestaan van de back-up en het misbruik daarvan door het OM riepen volgens het WODC vragen op over de privacybescherming, nu „passagegegevens (indirect) langer dan 28 dagen opgeslagen” worden.

Volgens …

Lees verder bij de bron: Privacynieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
57e1dc4a4c51a414f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714a7c2972d49248 640 biden

23 hooggeplaatste functionarissen in de Biden-administratie kwamen allemaal van hetzelfde schimmige bedrijf

De gehospitaliseerde

In ziekenhuis opgenomen “Covid”-patiënt die spijt had dat hij de prik niet had gekregen op BBC News zender is een ACTEUR