in , ,

Met je klimaatplannen: Subsidie voor fossiele brandstof dubbel zo hoog als voor duurzame

paulbr75 / Pixabay

Subsidie voor windmolens, biomassacentrales en zonnepanelen: die kennen we. Subsidies op fossiele brandstof zijn veel minder bekend. Toch geeft Nederland volgens de Europese Commissie veel meer subsidie uit aan fossiele brandstof dan aan hernieuwbare.

Voor fossiel komt er jaarlijks 2,47 miljard euro uit de schatkist; voor hernieuwbaar slechts 1,1 miljard euro. Dat zijn de gemiddelden over de jaren 2014 tot en met 2016.

Deze cijfers komen tevoorschijn uit een onderzoek dat is verricht door enkele Europese milieugroepen, waaronder Milieudefensie.

Zij onderzochten de klimaatplannen die alle lidstaten hebben moeten indienen bij de Europese Commissie, onder de titel Geïntegreerd Energie- en Klimaatplan 2021-2030 (in het Engels afgekort als NECP). Daarin moeten zij een overzicht geven van de subsidies aan fossiele energie, en een plan voorleggen om die af te bouwen.

Verder gebruikten de onderzoekers rapporten van de Europese Commissie zelf, van de rijkelandenclub OESO en eigen berekeningen.

Uit hun onderzoek blijkt dat er een enorm gat zit tussen wat de landen zelf beweren en wat de Europese Commissie en de OESO aan cijfers hanteren.

Zo beweert Nederland in zijn NECP heel bondig: ‘Nederland heeft geen subsidie of andere bijdragen voor fossiele brandstof.’ Naast Nederland zijn er  ….

Lees verder bij de bron: De Volkskrant


Wil jij, mij meehelpen om de mensen te informeren?!
Dat kan door berichten te delen of een donatie te doen die ik weer herinvesteer.

Tikkie | iDeal | PayPal

Rapporteren

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Nederlandse burgers betalen al bijna veertig jaar dubbel voor onderhoud paleizen Oranjes

Je hoort er weinig over maar de gele hesjes zijn na 42 weken nog steeds springlevend