Rode Kruis weigert bekend te maken hoe donatiegeld wordt besteed

Eind 2012 richtte orkaan Sandy grote schade aan in Cuba, Haïti, Jamaica, Canada en de Verenigde Staten. Er vielen zeker 110 doden, van wie 40 in de stad New York. Tienduizenden huizen werden verwoest en voorzieningen voor schoon drinkwater en elektriciteit raakten beschadigd. Het Rode Kruis zamelde geld in voor de slachtoffers van de orkaan.

Het blijkt nu dat het Rode Kruis koste wat kost geheim wil houden hoe het geld, meer dan 300 miljoen dollar (219 miljoen euro), precies is besteed. De Amerikaanse non-profitorganisatie ProPublica diende een Wob-verzoek in om inzage te krijgen in de uitgaven van het Rode Kruis, waarna de hulporganisatie een duur advocatenkantoor inschakelde om tegengas te geven.

Dit soort dingen verwacht je niet van een organisatie die transparant zegt te zijn, aldus Ben Smilowitz van de waakhondorganisatie Disaster Accountability Project. Een woordvoerster van het Rode Kruis wilde niet zeggen hoeveel het goede doel aan het advocatenkantoor betaalt. Maar de advocaatkosten worden niet betaald uit het potje voor superstorm Sandy, stelde ze gerust.

via Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed.

Photo by NCinDC

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close